Кръвните съсиреци и високият холестерол нямат шанс с тези храни, яжте ги всеки ден

30596
Кръвните съсиреци и високият холестерол нямат шанс с тези храни, яжте ги всеки ден
Снимка: iStock

Кръвните съсиреци са отговорни за развитието на смъртоносни заболявания като инфаркт на миокарда и исхемичен инсулт.

Кардиолозите обвиняват холестерола за всички проблеми. Счита се, че сърдечните пристъпи са причинени от анормален сърдечен ритъм, който се причинява от стесняване на артериите в резултат на натрупване на холестеролни плаки. Но последните научни доказателства показват, че хората не умират от висок холестерол, а от кръвните съсиреци, които запушват артериите.

Някои храни повишават, а други намаляват нивото на фибриногена, който играе важна роля при образуването на кръвни съсиреци, а също така ускорява или забавя разтварянето на кръвни съсиреци.

Лекар: Всяка сутрин яжте кисело мляко с това и вижте какво ще се случи с холестерола ви

Храни, които предпазват от висок холестерол и кръвни съсиреци

Чесън

Ерик Блок, професор по химия в Нюйоркския университет, счита, че алицинът, изолиран от чесън, е вещество със същия ефект като антикоагуланта аспирин или дори го превъзхожда. Консумацията на чесън понижаването на нивата на холестерола и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Важно е да не режете чесъна, а да го ядете само счукан. Това освобождава ензими и алицин.

Запържете леко чесъна. Обработката при висока температура също помага. Добавете чесън към домати или други кисели храни. Дори малко количество киселина допринася за освобождаването на активните вещества в него.

Лук

Лукът наистина има удивителна способност да противодейства на съсирващия ефект на мазните храни. Изследователи от Медицинския колеж на Индия проведоха експеримент: те първо дадоха на участниците много мазна храна с масло и сметана и установиха, че способността на тялото да разтваря кръвни съсиреци е драстично намалена.

Лекар: Този алкохол сваля холестерола и забавя стареенето

След това дадоха същата вечеря, този път с добавка на 60 грама лук - суров, варен или пържен. Кръвните изследвания няколко часа по-късно показаха, че лукът напълно блокира вредното въздействие на мазните храни.

Извод: ако ядете мазни храни, не забравяйте за лука. Малко лук в хамбургер, бъркани яйца или пица може да неутрализира тромбогенните свойства на тези мазни храни.

Риба

Тъй като кръвните съсиреци причиняват 80% от инсултите, мазната риба ще ви помогне да се предпазите. Тя действа като слаб антикоагулант, който забавя образуването на кръвни съсиреци.

Пол Нестел, ръководител на Изследователския център за човешкото хранене в Австралия, и колегите му установиха, че около 150 грама сьомга или сардини на ден намаляват нивата на опасния фибриноген средно с 16% и увеличават времето на кървене с 11%.

Яжте тази салата 3 дни и ще пречистите червата и кръвта си от всичко излишно

Подобни резултати са получили и изследователи от Харвард. Те предполагат, че изяждането на 195 грама консервирана риба тон може да разреди кръвта също толкова ефективно, колкото и аспиринът. 

Извод: Антитромботичният ефект може да се постигне чрез консумация на около 105 гр мазна риба (скумрия, херинга, сьомга и сардини) или около 180 гр консервирана риба тон.

Зеленчуци и плодове

Според шведско проучване на 260 пациенти на средна възраст, тези, които ядат много плодове и зеленчуци, се справят по-добре с кръвните съсиреци. Други изследвания показват, че витамин С и фибрите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, стимулират процеса на разтваряне на кръвни съсиреци и спомагат за забавяне на натрупването на тромбоцити.

В допълнение, най-ниските нива на фибриноген, който причинява кръвни съсиреци, се откриват при вегетарианците, особено тези, които не ядат животински продукти, включително яйца и мляко. Вероятно причината е, че плодовете и зеленчуците съдържат вещества, които намаляват нивото на фибриногена, докато животинските мазнини и холестерола го повишават.

Учени: Тази напитка замества кафето и чисти холестерола от кръвта

Лют червен пипер

Лютият червен пипер е отлично средство против кръвни съсиреци. Доказателство за това е Тайланд, където хората редовно ядат люти чушки като подправка. Лютата чушка съдържа витамини А и Е, калий и фолиева киселина, които перфектно разреждат кръвта.

Хематологът Сукон Висудхифан от Банкок счита, че червеният пипер пречиства кръвта от кръвни съсиреци и затова тайландците страдат много по-малко от запушени артерии.

Други подправки

Други подправки ще помогнат за предпазване от кръвни съсиреци. Кришна Шривастава от университета Оден в Дания изследва единадесет вида подправки и открива, че седем от тях инхибират агрегацията на тромбоцитите.

Учени: Тази билка помага при артрит, сваля холестерола и пази сърцето

Най-силни са карамфилът, джинджифилът, кимионът и куркумата. „В това отношение карамфилът е по-ефективен от аспирина“, казва д-р Сривастава. Основната активна съставка в карамфила е евгенол, който намалява производството на тромбоксан.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com