Лаймска болест - 13 признака (СНИМКИ)

9733
Лаймска болест - 13 признака (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Пролетта е красива, но и носи със себе си своите опасности. Влажното време благоприятства популацията на кърлежи и затова трябва да бъдем много внимателни по време на излет сред природата.

Лаймска болест

Снимка: iStock

Лаймска болест

Лаймската болест остава недостатъчно докладвана, тъй като може да причини много и различни симптоми, освен най-разпознаваемия от тях - овалният обрив на мястото на ухапването. Тези симптоми може да варират от умора до различни неврологични проблеми, обриви и промени в настроението.

Причинител

Лаймската болест се предава най-често от чернокраките кърлежи, които са носители на Borrelia burgdorferi. Освен въпросната бактерия кърлежите предават и други други болестотворни бактерии, вируси и паразити, известни като коинфекции.

Разпространение

За съжаление кърлежите, причиняващи Лаймска болест увеличават своето географско разпространение. Към 2016 г. те са открити в около половината окръзи в 43 от 50 щата в Съединените щати.

Лаймската болест е петата най-често докладвана болест в Съединените щати, с приблизително 329 000 нови случая, открити годишно. В някои щати данните показват, че Лаймската болест е силно недостатъчно докладвана. Според различни данни всяка година в Съединените щати има до 1 милион случая на Лаймска болест.

Лечение

Повечето хора, диагностицирани с Лаймска болест, които са лекувани веднага в продължение на три седмици антибиотици, имат добра прогноза. Но ако болестта не е лекувана в продължение на седмици, месеци или дори години след инфекцията Лаймската болест става по-трудна за лечение. В рамките на дни след ухапването бактериите могат да мигрират в централната нервна система, мускулите и ставите, очите и сърцето.

Снимка: iStock

Стадии 

Специалистите разделят развитието на болестта на три стадия: остър, ранно разпространен и късно разпространен. Прогресията на заболяването може да варира при отделните хора и не всички хора преминават през всеки етап.  Всеки човек реагира различно на Лаймската болест, като може да има един или няколко симптома, които да варират и по тежест. 

Признаци

Ето кои са основните 13 признаци на  болестта, които според специалистите са най-често срещани.

Обрив

Характерният обрив при ухапване от Лаймски кърлеж изглежда като плътен червен овал. Според някои той наподобява око на бик. Характерното за него е, че може да се появи навсякъде по тялото ви. Този обрив има централно червено петно, заобиколено от ясен червен кръг отвън.

Обривът е плосък и обикновено не сърби. Той е знак, че инфекцията се разпространява в тъканите на кожата. Първоначално обривът се разширява, а след това изчезва с течение на времето, дори човек да не е лекуван. Над 30%  от хората с Лаймска болест не си спомнят да са имали обрив.  Още по-малко хора си спомнят да са ухапани от кърлеж. Някои от тях, които са в стадий на нимфа са с размер на маково семе и често не се забелязват.  

Първоначалният червен обрив обикновено се появява на мястото на ухапването в рамките на 3 до 30 дни. Подобни, но по-малки обриви могат да се появят три до пет седмици по-късно, тъй като бактериите се разпространяват в тъканите. Понякога обривът е просто червено петно, той може да приеме и други форми, включително релефен обрив или мехури.  

Ако имате обрив е важно да го снимате и да посетите Вашия личен лекар, за да получите своевременно лечение.

Умора

Независимо дали сте забелязали ухапването от кърлеж или характерния обрив, ранните симптоми на болестта може да приличат на тези на грип. Симптомите често са циклични, нарастват и намаляват на всеки няколко седмици. 

Умората, изтощението и липсата на енергия са най-честите сред тях.  Умората, причинена от Лаймска болест може да изглежда различна от обикновената умора, при която можете да посочите активността като причина за нея. Този вид умора сякаш завладява тялото ви и може да създаде усещането за тежест. Внезапно може да установите, че се нуждаете от дрямка през деня или имате  нужда да спите един или повече часа по-дълго от обикновено.

Снимка: iStock

Понякога умората, свързана с Лаймска болест, се диагностицира погрешно като синдром на хроничната умора, фибромиалгия или депресия. В някои случаи на Лаймска болест умората може да бъде дори инвалидизираща. 

Болки, скованост или подути стави

Болката и сковаността в ставите, често периодични, са ранни симптоми на Лаймската болест. Ставите на болния може да се възпалят, да станат топли на допир, болезнени и подути. Може да се появи скованост и ограничен обхват на движение в някои стави.

Понякога болният се оплаква от болка в коленете, друг път в шията или петите. Възможно е да се появи и бурсит - възпаление на една или повече бурси – околоставните торбички, изпълнени със синовиална течност. Може да се прояви остро – внезапно начало на оплакванията, които са силно изразени, или хронично – с по-слабо изразени оплаквания, които се засилват на пристъпи.

Снимка: iStock

Болката може да е силна и може да е преходна. Може да бъде засегната повече от една става. Най-често се засягат големите стави.

Хората често приписват ставните проблеми на възрастта, генетиката или спорта, но Лаймската болест също може да е сред причините. Според статистиката: 

  • 80% процента от хората с нелекувана Лаймска болест имат мускулни и ставни симптоми;
  • 50% от хората с нелекувана Лаймска болест имат периодични епизоди на артрит;
  • Две трети от хората с Лаймска болест изпитват болки в ставите в рамките на шест месеца след заразяването;
  • Употребата на противовъзпалителни лекарства може да прикрие действителния брой хора с подуване на ставите.

Главоболие, световъртеж, треска

Други често срещани грипоподобни симптоми са главоболието, световъртежа, треската, мускулни болки и неразположение.

Около 50% с Лаймска болест имат грипоподобни симптоми в рамките на една седмица след заразяването. Симптомите на Лаймска болест и обикновения грип трудно се различават. Възможно е да се появи и замаяност. При някои от случаите на Лаймска болест при децата се съобщава и за болки в гърлото. 

Нощно изпотяване и нарушения на съня

Нарушенията на съня при Лаймската болест са често срещани. Причина за това може да е болката в ставите, която да предизвика повишена температура и нощно изпотяване. 

Снимка: iStock

Когнитивни нарушения

Лаймската болест причинява и някои когнитивни нарушения, като по-трудна концентрация, пропуски в паметта, по-бавно усвояване на нова информация. Според статистическите данни 81% от болните съобщават за  загуба на памет.

Чувствителност към светлина и проблеми със зрението

При хората, страдащи от Лаймска болест понякога светлината причинява дискомфорт, като изглежда прекалено силна и дори заслепяваща. В някои случаи болните имат нужда от слънчеви очила на закрито.  

Повишената светлинна чувствителност е установена при 16% от възрастните с ранна Лаймска болест. В същото проучване 13% съобщават за замъглено зрение.

Снимка: iStock

Други неврологични проблеми

Неврологичните симптоми при Лаймската болест може да бъдат специфични. Сред тях са нарушеното чувство за баланс и координация в движенията. Сега слизането по наклон може да изглежда като истинско предизвикателство. 

В някои случаи се развива лицева слабост, парализа или изтръпване. Възможна е и загуба на вкус и обоняние. 

Лаймската болест може да причини и менингит, неговите симптоми са болка във врата или скованост, главоболие и чувствителност към светлина. Енцефалопатията, която променя психическото състояние, е по-рядка. Тези неврологични симптоми се срещат при около 10% от възрастните с нелекувана Лаймска болест.

Кожни проблеми

Освен обичайният кожен обрив болните може да имат и други кожни проблеми и дори синини без обяснима причина. Възможна е появата на сърбеж, безцветни или бели петна по кожата или парапсориазис.

Сърдечни проблеми

Лаймската болест може да нанесе щети и на сърцето, като причини леки или тежки увреждания. Симптомите за тях са: болки в гърдите, замаяност, задух или сърцебиене. Понякога болестта засяга и сърдечния мускул.

Снимка: iStock

Промени в настроението

Лаймската болест може да повлияе и на настроението ви, като се появят раздразнителност, тревожност или дори депресия. 21% от болните споделят, че имат повишена раздразнителност, а 10% съобщават за появила се тревожност. 

Необяснима болка и други усещания

Някои хора с Лаймска болест може да изпитват остри болки в ребрата и гърдите, характерни за проблем със сърцето. Възможна е и появата на странни усещания като изтръпване на кожата или чувства за полазване, изтръпване или сърбеж.

Пациенти съобщават и за звън и шум в ушите и дори загуба на слух. Възможни са болки в челюстта или зъбобол, които не са свързани с кариес или друга инфекция.

Регресия и други симптоми при деца

Децата са най-уязвими и са голям процент от пациентите с Лаймска болест. При тях се наблюдават повечето симптоми, характерни за възрастните, но често съобщават за спад в социалните и речеви умения или двигателната координация. Възможна е и загуба на апетит. 

При децата по-често се наблюдава артрит като първоначален симптом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какви процедури премахват мастните бучки по очите?

Защо трябва редовно да похапваме тиквени семки?

По колко чаши кафе на ден са вредни за костите?

Сваляне на високо кръвно - 5 храни, които могат да помогнат

Какво ще помогне за понижаване на холестерола без лекарства?

Настойки и отвари при артроза и артрит

За какво са толкова полезни лилавите плодове?

Желязо - когато се събудите, калций - през нощта: Кога да пиете витамини и минерали?

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Топ 10 на най-добрите храни при липса на серотонин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com