Лекар: Билката бял трън е опасна за хората с това заболяване

15261
Лекар: Билката бял трън е опасна за хората с това заболяване
Снимка: Thanasis Papazacharias / Pixabay

Белият трън се използва активно за профилактика и лечение на чернодробни заболявания. Ефективността му е научно доказана. Но в народната медицина има рецепти, използващи това растение за лечение на други заболявания, които създават опасност за живота.

Заболяването, при което белият трън е опасен

Тази билка се използва широко в народната медицина за лечение на чернодробни заболявания. Съдържа силимарин, вещество, което помага за възстановяването на чернодробните клетки и ги предпазва от вредни влияния. Сред свойствата на белия трън се открояват следните: предпазва чернодробните клетки от токсини и вредни вещества; ускорява процеса на регенерация на клетките; подобрява работата на органа; намалява възпалението.

Билката може да се приема под формата на капсули, таблетки, чай или тинктура.

Каква е разликата между магарешки бодил и бял трън

"Чернодробните заболявания често са придружени от възпаление на панкреаса – панкреатит. Може би поради факта, че при лечението на чернодробни заболявания, под наблюдението на специалист, в строго установена дозировка и при постоянно наблюдение на състоянието на пациента се използват вещества, съдържащи се в белия трън, хората смятат, че той лекува и панкреатит. Това е фундаментално погрешно и опасно. Напротив, белият трън може да влоши заболяването, тъй като стимулира производството на жлъчка, което може да доведе до повишено възпаление на панкреаса. Освен това белият трън може да увеличи болката и да причини гадене, повръщане и дори по-сериозни последици. Самолечението е недопустимо“, коментира хепатологът Игор Домнин.

Билката се използва повече от 2 хиляди години като класически лек за неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Нейните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства предполагат невропротективни ефекти и помагат за предотвратяване на умствения упадък с напредването на възрастта.

"При експерименти с животни силимаринът показва намаляване на окислителните реакции в клетките, което може да намали нивото на сенилна деменция. Тези проучвания също откриват намаляване на амилоидните плаки в мозъците на животни с болестта на Алцхаймер. Амилоидните плаки са лепкави бучки от амилоидни протеини, които могат да се образуват между нервните клетки с напредване на възрастта. Хората с болестта на Алцхаймер имат много големи количества от тези плаки. От това следва, че екстрактът от бял трън може успешно да се използва в тази област на терапията. Проучвания обаче са провеждани само върху животни и няма надеждни проучвания за ефекта на белия трън върху хора с подобни неврологични заболявания", казва специалистът.

"В допълнение, не е известно дали белият трън прониква в кръвния поток в достатъчна степен, за да има благоприятен ефект върху разделянето на плаката, както и дозировката и продължителността на приложение", пояснява още лекарят.

"Екстрактът от растението може да бъде полезен за хора с два вида диабет. Установено е, че един от компонентите в растението може да действа подобно на някои лекарства за диабет, като подобрява инсулиновата чувствителност и понижава нивата на кръвната захар. Последните анализи показват, че хората, приемащи силимарин редовно, са имали значително намаление на нивата на кръвната захар на гладно и мерките за контрол на кръвната захар HbA1c", казва лекарят.

"Освен това, антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на растението могат да намалят риска от усложнения при пациенти с диабет, като бъбречна недостатъчност. За по-подробни препоръки са необходими допълнителни изследвания за ефекта на белия трън върху диабетици", пояснява още д-р Домнин.

Билката, която предпазва черния дроб и забавя процеса на стареене

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com