Лекар: Хората с това заболяване НЕ трябва да ядат спанак

7343
Лекар: Хората с това заболяване НЕ трябва да ядат спанак
Снимка: iStock

Въпреки всичките си ползи за здравето, спанакът може да бъде изключително вреден в определени ситуации, според руския лекар д-р Екатерина Курбатова. Тя допълва, че консумацията му е нежелателна при разширени вени.

Вреда от спанака

„Този зеленчук е богат на витамин К, който също е отговорен за съсирването на кръвта. Ето защо, ако имате заболявания на вените, като разширени вени, по-добре е да избягвате консумацията му, както и на други зеленчуци, салати, които съдържат много витамин К“, подчертава д-р Курбатова.

Лекар: Този зеленчук вдига имунитета и подобрява паметта и концентрацията 

На свой ред, при разширени вени, експертът препоръчва да се изключат черния дроб и алкохолните напитки от диетата, да се намали консумацията на печени изделия, брашно и сладки продукти, сладкарски изделия, тлъсто месо и солени храни.

„Солта също трябва да се консумира в ограничени количества, тъй като натрупва течност и може да причини подуване“, заключава специалистът.

По отношение на спаначените ястия, когато се съхраняват 1-2 дни, те образуват токсични азотни соли. Когато се консумират, те се абсорбират в кръвта и „отнемат“ повечето от червените кръвни клетки, причинявайки проблеми с дишането.

Но също така лекарят припомня и какви са полезните свойства на този зеленчук. Той съдържа много витамини, флавоноиди, органични киселини, минерални соли: магнезий, калий, калций и др. Богат е на йод.

В 30-те години на миналия век, когато учените проведоха изследвания за съдържанието на желязо в пресните зеленчуци и плодове, зеленолистният зеленчук е определен като шампион по съдържание на желязо: 35 mg от веществото на 100 гр.

Дълги години той се смяташе за основен източник на желязо, докато не се установи, че са публикувани грешни резултати! Оказва се, че той съдържа 10 пъти по-малко желязо! Но има много други вещества, споделя още експертът.

Зеленчукът е рекордьор по съдържание на каротеноиди (предшественици на витамин А) - 50 грама от него съдържат дневната нужда от витамин А. Освен това съдържа много витамин К, който е необходим за високото качество на кръвта и кръвосъсирването, както и спомага за задържането на калция в костите и тяхното укрепване . Проучванията доказват, че този зеленчук е способен да премахва от костите вредните вещества и соли, които се натрупват в тях по време на живота на човека.

Според последни проучвания той е мощен противораков агент. Съдържа глицеролипиди - вещества, които предотвратяват развитието на нови съдове в туморите, които хранят раковия тумор, предотвратявайки по-нататъшния му растеж. Също така съдържа вещества, които неутрализират отрицателните ефекти на канцерогените, съдържащи се в сготвеното месо, и намаляват наполовина риска от развитие на рак, причинен от консумацията на месни ястия.

Още: Отглеждане на спанак. Основните правила листата да са големи и вкусни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com