Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте този зеленчук 2 часа преди лягане, за да спите по-добре

03 април 2024, 09:41 часа

Липсата на достатъчно пълноценен сън е проблем, с който се сблъсква голяма част от съвременните хора. "Лошият сън вреди на здравето ни много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Ето защо, ако искате да се чувствате добре, опитайте да включите някои храни в диетата си и най-вече един зеленчук - коснумиран 2 часа преди лягане той гарантира пълноценен сън", казва руският лекар Елена Горина.

Домати за здрав сън

"Освен алфа-лакталбумин, доматите съдържат и мелатонин, естествен хормон, който регулира цикъла сън-бодърстване. Яденето на домати, особено 2-3 часа преди лягане, може да насърчи съня и да подобри качеството на почивката. Доматите също са източник на антиоксиданта ликопен, който предпазва клетките от увреждане и може да насърчи по-дълбок, по-възстановителен сън", казва лекарят.

Лекар: Това е най-полезният зеленчук

Други храни, които помагат в случая

Яденето на тези храни малко преди лягане може да ви помогне да спите по-добре. Списъкът с тях включва череши, киви, кисело мляко.

Черешата съдържа основния хормон на съня - мелатонин. Учените са установили, че черешовият сок, консумиран преди лягане, помага за подобряване на съня, удължава го и решава проблема с внезапните събуждания посред нощ.

Кивито е богат източник на серотонин, химикал, който регулира циклите сън-събуждане и помага в борбата с безсънието.

Изследователи от Норвегия стигат до извода, че яденето на киви около 1 час преди лягане води до по-добър сън в сравнение с други плодове. Това вероятно се дължи на антиоксидантния състав на кивито, който включва серотонин. Това вещество помага да заспите по-бързо и да спите по-добре – качествено и дълбоко.

Яденето на киви няма да навреди, ако тялото ви вече има дефицит на магнезий или калий, които допринасят за качествения сън.

Други функционални храни, които насърчават по-добър сън, включват банани, тиквени семки, череши и сока от тях, орехи, листни зеленчуци, сьомга, сладки картофи и пълнозърнести храни.

"Учените не препоръчват да ядете броколи, мазни сирена, сладолед и пикантни храни преди лягане", казва лекарят.

"Киселото мляко съдържа не само важни хранителни вещества като калций и протеини, но и уникален протеин, наречен алфа-лакталбумин. Изследванията показват, че този протеин има свойства, насърчаващи съня. Той взаимодейства с рецепторите в мозъка, намалявайки сутрешната сънливост и насърчавайки производството на хормона на съня мелатонин", допълва специалистът.

Хитрите домакини слагат този зеленчук при плодовете и те издържат по-дълго

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес