Лекар: Яжте този зимен зеленчук, червата ви ще работят като часовник

9272
Лекар: Яжте този зимен зеленчук, червата ви ще работят като часовник
Снимка: iStock/Guliver

Руският гастроентеролог д-р Иля Невзоров споделя как ще се промени вашето здраве и външен вид, ако започнете да ядете тиква всеки ден.

“Според мен тиквата е един от най-здравословните зеленчуци. Съдържа огромно количество витамини и минерали. Благодарение на това тя помага за решаването на различни здравословни проблеми - от почистване на кожата от акне до установяване на правилната функция на червата”, казва експертът.

На какво е „богата“ тиквата?

Лекарят подчертава, че 100 грама тиква съдържа почти дневна доза провитамин А. Тя подобрява зрението, предотвратява появата на ранни бръчки по лицето и увеличава репродуктивните способности.

Учени: Това е най-добрата ядка за червата, яжте я всеки ден

Зеленчукът съдържа и солидни „запаси” от силиций, който е важен за производството на съединителната тъкан и осигуряването на здрави нокти и зъби.

Благодарение на наличието на магнезий и калий, тиквата е ценно природно „лекарство” за „сърдечно болни” и хора с нисък праг на тревожност.

“Освен това тиквата е полезна за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт и по-специално на червата. Необходимо е всеки ден да ядете тиквена каша или резени прясна тиква. Благодарение на този зеленчука ще забравите за запека”, казва лекарят.

Други ползи от тиквата

Тя има следните полезни свойства:

  • Нормализира проходимостта на жлъчните пътища.
  • Насърчава регенерацията на клетките.
  • Премахва "лошия" холестерол.
  • Подобрява метаболизма на въглехидратите.

Повлиявайки благоприятно на черния дроб, тиквата едновременно подобрява състоянието на свързаните с нея органи: пикочната система и червата. 

„Лошият“ холестерол се поддава на действието на важен зеленчук благодарение на фитостеролите, включени в неговия състав. Елиминирането му влияе върху намаляването на риска от атеросклероза, тромбоза, инфаркт и инсулт. Калцият и магнезият в тиквата укрепват сърдечния мускул и намаляват кръвното налягане. Семената предотвратяват коронарна болест на сърцето. Витамин К участва в образуването на тромбоцити, влияе върху съсирването на кръвта, намалявайки риска от анемия, споделя още експертът.

При цистит, пиелонефрит, както и при менопауза тиквата намалява негативните ефект. Препоръчва се и за предотвратяване на безплодие. Маслото е полезно при ерозия и възпаление на шийката на матката. 

"Освен това жените могат да включат тиква в ежедневната си диета, защото помага да се запази спокойствието, облекчава умората, укрепва ноктите и косата и изчиства кожата от акне. Антиоксидантните свойства насърчават подмладяването. Витамините А и Е предотвратяват появата на първите бръчки, желязото влияе върху тена", споделя експертът. 

За бременни жени е ценна е сурова плодова каша или пресен сок. Те са източник на витамини и помагат при токсикоза. Инфузията на тиква с лимонов сок също ще помогне за успокояване на повръщането.

Тиквата е сравнително нискокалоричен продукт, на 100 грама суров (нетермично обработен) продукт има само 28 kcal. Разбира се, съдържанието на калории в тиквата се увеличава при топлинна обработка - зависи от това как приготвяте продукта.

Лекар: 4 начина да забравите за проблемите с червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com