Лекар: Киселото зеле е най-вредно за хората над тази възраст

74837
Лекар: Киселото зеле е най-вредно за хората над тази възраст
Снимка: iStock

Според руския диетолог д-р Елена Соломатина, киселото зеле, въпреки цялата си полезност и вкус, може да бъде опасно за хората над 50 години.

Вреда от киселото зеле за хората над 50 години

„Фибрите в този ферментирал продукт могат да причинят газове и подуване на корема при хора, които не са свикнали да ги консумират в големи количества“, отбеляза експертът.

"Ако човек преди това не е свикнал редовно да консумира ферментиралия зеленчук, след като го включи в диетата си чревният му микробиом ще претърпи промени и съотношението на полезните бактерии ще започнат да се променят. И тогава може да изглежда, че в стомаха е започнала война", казва д-р Соломатина.

Лекар: Яжте киселото зеле с това, за да е още по-полезно

"След 50 години се препоръчва да добавите зеле към диетата на малки порции, нарязани или задушени. Това със сигурност е полезен продукт, но трябва да се въвежда постепенно. Още един нюанс - киселото зеле съдържа хистамин. Само по себе си това вещество не е опасно. Въпреки това, прекомерната му консумация може да доведе до развитие на алергични реакции към други храни, консумирани с него (ако човек има предразположение)", казва специалистът.

"Хората с високо кръвно и болни бъбреци не трябва да се увличат по киселото зеле. Или поне да изберат продукт, приготвен без сол – има и такива рецепти. Стомашните проблеми също изискват повишено внимание при консумацията на продукта: той има висока киселинност, така че може да раздразни лигавиците", казва д-р Павлова.

Ползи от киселото зеле

Киселото зеле е вкусен и здравословен продукт. Лекарят споделя и защо трябва да включите (малко по малко) в диетата си:

  • Богато на пробиотици. Този зеленчук е източник на пробиотици, полезни бактерии, които поддържат здравето на червата и подобряват храносмилането. Спомагат за поддържане на баланса на микрофлората в червата и укрепват имунната система.
  • Обогатяване на диетата с витамини. Този зеленчук съдържа витамини С и К, които са мощни антиоксиданти и спомагат за укрепване на имунната система и поддържат здрави кости и кръвоносни съдове.
  • Подобрено храносмилане. Ферментирането на зелето го прави по-лесно смилаемо, като помага на тялото да абсорбира хранителни вещества от храната.
  • Подобрява настроението. Пробиотиците, открити в този ферментирал зеленчук, могат да подобрят настроението и психичното здраве. Здравата чревна флора е свързана с подобрено настроение и намален риск от депресия.
  • Нискокалорично и богато на фибри. Киселото зеле е с ниско съдържание на калории и богато на фибри, което помага за контролиране на теглото, подобрява чревната подвижност и насърчава цялостното усещане за ситост.

Кисело зеле - как влияе на черния дроб

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com