Лекар: Кой е най-честият причинител на полово-предавани болести ?

2680
Лекар: Кой е най-честият причинител на полово-предавани болести ?
Снимка: Instagram

Човешкият папилома вирус е най-честият причинител на полово-предавани инфекции в света. При повечето болни няма сериозни симптоми, но въпреки това някои видове могат да доведат до образуването на генитални брадавици или да повишат значително риска от развитие на онкологични заболявания.

HPV вирусът засяга кожата, има над 100 вида, като някои щамове причиняват брадивици по ръцете, краката, лицето и други части на тялото. Около 30 щама могат да засегнат гениталиите – влагалището, шийката на матката, пениса, ректума и др.

Човек може да се зарази с HPV в резултат на вагинален, анален или орален секс, ако партньорът е преносител на вируса. Заразяването чрез орален секс става значително по-рядко в сравнение с другите видове полови контакти. Не е изключено инфекцията да се развие и чрез близко докосване кожа в кожа по време на секс. Това е и причината човек да може да се зарази с HPV дори при употреба на предпазни средства.

HPV: 3-те най-важни неща, които трябва да знаем за вируса

Човешкият папилома вирус може да се появи и при хора, които имат от дълго време един интимен партньор. Симптомите може да са скрити и да се появят години след инфектирането, което доста затруднява да се определи момента на заразяване. Рискът от разпространение на HPV се повишава, защото инфекцията може да се предаде на партньора дори при липса на каквито и да е било симптоми.

В доста случаи HPV изчезва от само себе си в рамките на 2 години, без да се развият специфични симптоми. Ако обаче организмът не успее сам да се пребори с вируса, той може да доведе до появата на генитални брадавици и да създаде по-висок риска от онкологични заболявания.

HPV

Гениталните брадавици обикновено представляват малка подутина или група от подутини в областта на гениталиите, те могат да са малки, големи, повдигнати, плоски или да приличат на карфиол.

HPV може да доведе и до развитието на рак на шийката на матката, карцином на вулвата, вагината, пениса или ануса. Също така може да доведе и до орофарингеален карцином.

Рискът от инфекция с HPV може да се понижи, ако човек се ваксинира срещу вируса. Ваксината може да предотврати появата на заболявания, вкл. карцином на шийката на матката, причинен от някои щамове на вируса. Ваксинацията не се препоръчва над 26-годишна възраст, както и за младежи, които вече водят полов живот.

Ето как да премахнем брадавиците и папиломите веднъж завинаги

Как да се предпазим от полово-предавани болести ?

  • Използвайте презервативи – употребата им може значително да намали риска от заразяване с болести като ХИВ, човешки папилома вирус (HPV), хламидия, гонорея и др.
  • Имайте стабилен интимен партньор – хубаво е да сте сигурни, че вашият партньор е тестван и неговите резултати са отрицателни.
  • Ходете редовно на прегледи – редовните проверки на сексуалното здраве могат да помогнат за ранното откриване и лечение на всякакви инфекции.
  • Избягвайте рисково сексуално поведение – не правете секс без презерватив, не използвайте алкохол по време на секс и не правете безразборен секс.
  • Образовайте се на тема "секс" – хубаво е да сте добре информирани за сексуалното здраве, болестите, предавани по полов път и начините за предпазване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com