Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Не алкохолът, а това е най-вредната напитка костите

11 юни 2024, 09:15 часа

Не само алкохолът е вреден - сладките газирани напитки се смятат за едни от най-вредните за организма. Руският диетолог д-р Инна Пичугина предупреждава, че тези напитки имат едно неочевидно отрицателно свойство - отмиват калция от костите и зъбите. Това се дължи на фосфатите, които присъстват в състава им.

Вреда от газираните напитки 

Освен това содата съдържа въглероден диоксид, който може да причини смущения в стомашно-чревния тракт, добавя специалистът. 200 ml лимонада може да съдържа до четири супени лъжици захар, така че дори напълно здрави хора ще развият диабет с течение на времето, ако злоупотребяват с този продукт.

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

В същото време няма смисъл да се демонизира „содата“, подчертава д-р Инна Пичугина в интервю за РИА Новости. Ако наистина харесвате тази напитка, просто я пийте рядко, например на празници.

Всяка газирана напитка съдържа прости захари, прекомерната консумация на които причинява голям брой нежелани заболявания, водещи до дисфункция на вътрешните органи.

Прекомерната концентрация на захар в кръвта води до факта, че нашият черен дроб започва да преработва излишната глюкоза в мазнини, които се отлагат в депата на клетките, което от своя страна води до появата на висцерална мазнина - вид мазнина, която се натрупва около жизненоважни органи като като черния дроб, бъбреците, червата и стомаха.

За да потвърдят този факт, британски учени от университета в Бангор са провели кохортно проучване с група доброволци - слаби и здрави хора, които са консумирали по 0,5 литра газирани напитки дневно в продължение на един месец. След края на експеримента всички участници, въпреки липсата на оплаквания и добро здравословно състояние, са показали показатели, които се наблюдават при пациенти с втора степен на затлъстяване.

При редовна консумация на сладки газирани напитки, в отговор на повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта, панкреасът ще произвежда повишено количество инсулин, което скоро ще доведе до тъканна инсулинова резистентност, метаболитни нарушения и това може да предизвика развитие на от захарен диабет или дори рак. Освен това се увеличава рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания, което е свързано с повишено ниво на липопротеините с ниска плътност в кръвта - хиперхолестеролемия, което води до атеросклероза на артериите - основната причина за коронарна болест на сърцето.

След провеждане на изследване върху мишки, американски учени стигат до извода, че сладките напитки ускоряват процеса на стареене и могат също да увеличат риска от развитие на болестта на Алцхаймер , тъй като излишната глюкоза уврежда мозъчните неврони.

В допълнение към високото съдържание на прости въглехидрати, сладките газирани напитки съдържат голямо количество консерванти, оцветители, които имат канцерогенен ефект и фосфорна киселина, която влошава усвояването на калций в организма, което в крайна сметка води до разрушаване на зъбите емайла и развитието на остеопороза. Канцерогенното вещество бисфенол А, което също се съдържа в подсладените напитки, води до смущения в пубертета при подрастващите и дори до безплодие. Също така е необходимо да се помни, че редовната прекомерна консумация на захар води до пристрастяване и развитие на зависимост.

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес