Лекар: НЕ пийте тези напитки сутрин, пагубни са за стомаха

35427
Лекар: НЕ пийте тези напитки сутрин, пагубни са за стомаха
Снимка: iStock

Диетологът Крутика Нанавати отбелязва, че „възпалението на стомаха, известно още като гастрит, е неприятно и потенциално опасно състояние, което може да бъде причинено не само от яденето на определени храни, но и консумацията на определени напитки най-вече сутрин“. Експертът пояснява, че това се отнася за кофеиновите и сладките напитки.

Напитките, които не трябва да пиете сутрин

Д-р Нанавати отбелязва, че стомашни проблеми възникват, когато лигавицата на стомаха се възпали поради дразнене или бактериални инфекции или директен контакт с киселинни хранителни съставки.

Лекар: Само 1 лъжичка от това ще ви избави от киселините в стомаха

Симптомите могат да включват коремна болка, гадене, повръщане, загуба на апетит или подуване на корема. Гастритът може да доведе до язви и вътрешни кръвоизливи.

Една от причините за стомашни проблеми са течностите, които пием сутрин. Диетологът каза, че кафето и сокът влияят зле на стомаха.

„Известно е, че кофеиновите напитки като кафе, чай и енергийни напитки причиняват възпаление на стомаха“, отбеляза д-р Крутика Нанавати.

Тя добавя, че кофеинът в напитките може да раздразни стомашната лигавица и да доведе до храносмилателни проблеми. Тези напитки предизвикват киселинност.

Това не означава, че трябва да се откажете от кафето, но ако имате проблеми с възпаления, то трябва да се консумира с повишено внимание.

Подсладените напитки като сок или газирана вода водят до възпаление на стомаха.

„Захарта в тези течности може да увеличи производството на стомашна киселина, което води до дразнене и възпаление“, каза диетологът.

Освен това тяхната консумация води до негативни последици за здравето на устната кухина. В нея има бактерии, които се хранят със захар и произвеждат химикали, които могат да разрушат зъбния емайл, а киселината в газираните прави вероятността от появата на кариес още по-вероятен. С всяка глътка сода започва разрушителна реакция, която продължава около 20 минути. Ако пиете газирани напитки през целия ден, зъбите ви са под постоянна атака.

Също така в газираните напитки се съдържа фруктоза, която може да доведе до чернодробно увреждане. Глюкозата и фруктозата са двете основни съединения, присъстващи в рафинираната захар. Клетките на нашето тяло могат лесно да метаболизират глюкозата, но само черният дроб може да метаболизира фруктозата. Следователно прекомерната консумация на сладки газирани може да доведе до претоварване с фруктоза. В резултат на това черният дроб превръща тази фруктоза в мазнини, които се съхраняват в него. Това може да доведе до тежко мастно чернодробно заболяване.

Още: Лекар: Първите симптоми на деменция може да засегнат стомаха

Важно: Статията е единствено с информативна цел, тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com