Лекар обясни как човешкото лице издава недостига на витамин D

47407
Лекар обясни как човешкото лице издава недостига на витамин D
Снимка: iStock/Guliver

Витамин D е основно хранително вещество, което играе решаваща роля за поддържането на цялостното здраве, включително здравината на костите, имунната функция и дори регулирането на настроението. Въпреки че недостигът му може да има различни ефекти върху организма, един изненадващ аспект е как той може да се отрази на човешкото лице. Ето някои начини, по които човешкото лице може да издаде признаци на недостиг на витамин D.

Блед или пастообразен тен

Липсата на витамин D може да доведе до по-блед тен. Кожата може да изглежда матова и да няма здравословния блясък, свързан с достатъчните нива на витамин D. Това е така, защото витамин D спомага за регулирането на клетъчната обмяна на кожата и насърчава здравия тен.

Тъмни кръгове под очите

Дефицитът на витамин D може да допринесе за появата на тъмни кръгове под очите. Тези кръгове често са придружени от подпухналост и уморен, изтощен вид. Витамин D играе роля в намаляването на възпаленията и подобряването на кръвообращението, като и двете могат да засегнат деликатната кожа около очите.

Как да се справим с дефицита на витамин D?

Акне или други кожни проблеми

Недостигът на витамин D може да влоши някои кожни заболявания, включително акне. Витамин D има противовъзпалителни свойства и помага за регулиране на производството на себум, което може да бъде от полза за поддържане на чиста и здрава кожа. Недостигът му може да доведе до засилено възпаление и пробиви.

Суха или раздразнена кожа

Дефицитът на витамин D може да доведе до суха, сърбяща или раздразнена кожа. Витамин D помага за поддържането на влагозащитната бариера на кожата и предотвратява загубата на вода, което е от решаващо значение за поддържането на кожата хидратирана и еластична. Недостатъчните нива на витамин D могат да нарушат бариерната функция на кожата и да доведат до сухота и дискомфорт.

Преждевременно стареене

Недостигът на витамин D може да допринесе за появата на признаци на преждевременно стареене по лицето. Колагенът и еластинът са основни протеини, които осигуряват структурата и еластичността на кожата. Витамин D играе роля в синтеза на колаген и спомага за поддържането на еластичността на кожата. Недостигът му може да доведе до намалено производство на колаген, което води до появата на фини линии, бръчки и увисване на кожата.

Каква е връзката между дефицита на витамин Д и косопада?

Важно е да се отбележи, че тези лицеви признаци могат да бъдат показателни за различни други фактори и състояния, така че дефицитът на витамин D не може да бъде потвърден само въз основа на тези симптоми. Ако подозирате недостиг, е необходимо да се консултирате със здравен специалист, който може да извърши необходимите тестове за точна оценка на нивата на витамин D.

За да се предотврати дефицитът на витамин D, се препоръчва да прекарвате време на открито на слънчева светлина, тъй като телата ни могат да произвеждат витамин D, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Освен това консумацията на богати на витамин D храни, като мазна риба, обогатени млечни продукти и яйца, може да помогне за поддържане на адекватни нива. В някои случаи може да бъдат предписани хранителни добавки за справяне с тежкия недостиг.

Не забравяйте, че поддържането на добре балансиран хранителен режим, редовното излагане на слънчева светлина и търсенето на подходяща медицинска помощ са от ключово значение за поддържането на оптимални нива на витамин D и за цялостното здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com