Лекар обясни как да разпознаете ранните симптоми на рак на червата

78194
Лекар обясни как да разпознаете ранните симптоми на рак на червата
Снимка: iStock

Ракът на дебелото черво, известен още като колоректален рак, е сериозен проблем за здравето в световен мащаб. Откриването му в ранен стадий може значително да подобри шансовете за успешно лечение и възстановяване. Познаването на ранните симптоми на рака на дебелото черво е от решаващо значение за ранното откриване и своевременното оказване на медицинска помощ. Ето някои основни признаци, за които трябва да внимавате:

Постоянни промени в чревните навици

Ако в продължение на повече от няколко седмици имате постоянни промени в движенията на червата, като диария, запек или комбинация от двете, това може да е ранен признак за рак на червата. Обърнете внимание на всички необясними промени в честотата, консистенцията или външния вид на изпражненията ви.

Ректално кървене

Кръв в изпражненията или кървене от ректума е предупредителен знак, който не трябва да се пренебрегва. То може да се прояви като яркочервена кръв върху тоалетната хартия след избърсване или в тоалетната чиния. Ректалното кървене може да бъде причинено от различни фактори, включително хемороиди, но е от съществено значение да бъде оценено от медицински специалист, за да се изключат по-сериозни състояния като рак на червата.

Коремна болка и дискомфорт

Постоянна коремна болка или спазми, които не отшумяват и не са свързани с други известни състояния, трябва да се изследват допълнително. Въпреки че коремната болка може да има многобройни причини, заслужава си да я обсъдите с Вашия лекар, за да изключите възможността за рак на червата.

Необяснима загуба на тегло

Внезапната и необяснима загуба на тегло, без промени в диетата или физическите навици, може да бъде сигнал за различни здравословни проблеми, включително рак на червата. Ако сте загубили значително количество тегло непреднамерено, е важно да се консултирате с вашия лекар.

Напитката, която чисти дебелото черво от всички токсини

Умора и слабост

Постоянната умора и слабост, дори и след достатъчна почивка, може да бъде симптом за рак на червата. С напредването на заболяването може да се стигне до желязодефицитна анемия, която може да причини умора и слабост.

Промени в апетита

Забележими промени в апетита, особено внезапна загуба на апетит, могат да бъдат ранен предупредителен знак. Ракът на дебелото черво може да засегне храносмилателната ви система, което води до промени в начина, по който тялото ви усвоява хранителните вещества.

Важно е да се отбележи, че тези симптоми не са характерни единствено за рака на червата и могат да бъдат причинени от различни други състояния. Въпреки това, ако изпитвате някой от тези симптоми постоянно или ако те се влошават с течение на времето, от решаващо значение е да се консултирате със здравен специалист за правилна оценка и диагностика. Навременната медицинска намеса може значително да подобри шансовете за успешно лечение и положителни резултати при лечението на рак на червата.

Не забравяйте, че ранното откриване е от ключово значение, а редовните прегледи за рак на червата, като например колоноскопия, се препоръчват за лица с по-висок риск или над определена възраст.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com