Лекар разкри как царевицата влияе на кръвното

13239
Лекар разкри как царевицата влияе на кръвното
Снимка: iStock/Guliver

Много хора свързват царевицата с лятната си ваканция на морето. Тя съдържа редица аминокиселини, които са от съществено значение за човешкото тяло. Витаминно-минералният състав на златните кочани предполага, че е полезно да се ядат през цялата година. Въпреки това, не всички го правят. Но едно от малко известни свойства на тази храна е нейното положително влияние при високо кръвно налягане, казва гастроентерологът д-р Шрайнер.

Ползи царевицата не само при високо кръвно

Тази храна е добър източник на магнезий, който регулира нервната система, участва в синтеза на ДНК, мускулната релаксация и контракции, помага за създаването на протеини от аминокиселини и извлича енергия от храната, която ядем. Ниските нива на този важен минерал могат да увеличат риска от много хронични заболявания, включително и сърдечни патологии. Също така е възможно да се повиши налягането, да се появят сърдечни болки и да се увеличи рискът от инфаркт и инсулт.

Кой НЕ трябва да яде варена царевица?

Коментираната зърнена храна много добре засища глада, съхранява се дълго време и съдържа голямо количество витамин В9, Е, както и РР, В1, В2, В5, С, ниацин, холин. В допълнение, консумацията на тази зърнена култура намалява вискозитета и плътността на жлъчката, понижава нивото на билирубина в кръвта, отбелязва Евгения Шрайнер, гастроентеролог в Центъра за нови медицински технологии, изследовател в Института по химична биология и фундаментална медицина на СО РАН.

Редовната консумация на жълтите зърна може да подобри здравето на очите. Те са особено богати на лутеин и зеаксантин - два каротеноида, които могат да предотвратят катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата.

"Учените предполагат, че именно тези вещества съставляват по-голямата част от зоната на макулата, която е отговорна за централното зрение. Според тях тези, които консумират най-много каротеноиди, особено лутеин и зеаксантин, са с 43% по-малко вероятно да развият катаракта в сравнение с тези, които консумират най-малко", споделя лекарят.

Експертът допълва, че коментираната зърнена храна е отличен източник на фибри. Консумацията им се свързва с подобряване на храносмилането и предотвратяване на стомашно-чревни заболявания. По-специално, тя може да предпази от дивертикулоза, която се характеризира с възпаление на храносмилателния тракт.

Тази полезна храна е отличен източник на ферулова киселина, която се определя като естествено средство против стареене. Това вещество е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане от свободните радикали (причиняващи окислителни процеси в организма), а това от своя страна води до преждевременно стареене. Борбата с окислителните процеси е основната задача на антиоксидантите. В резултат на това се подпомага възстановяването на клетките, забавят се процеса на стареене и се оптимизират метаболитните процеси в организма.

Oще: Преди да свалите царевицата от котлона, добавете това и тя ще стане по-сочна и вкусна от всякога

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com