Лекар разкри какво се случва с кръвта ни, когато ядем мадарини

54504
Лекар разкри какво се случва с кръвта ни, когато ядем мадарини
Снимка: iStock

Мандарините са едни от плодовете, с които свързваме Коледа и Нова година. Но въпреки че са вкусни и полезни, необходимо е да се ограничи количеството от тях, което се консумира на ден. Неконтролираната им консумация увеличава риска от развитие на опасни заболявания.

Влияние на мандарините върху човешката кръв

Руският лекар Саня Ислямова обяснява това по-подробно, разяснявайки как този плод влияе на човешката кръв. Според нея нормалният брой мандарини на ден е една или две. Превишавайки нормата, киселината от плода започва да влияе върху структурата на кръвта, променяйки нейния състав от алкален към по-кисел. Това води до повишен риск от рак. Специалистът припомня, че именно кръвта е отговорна за доставката на кислород и други важни елементи до клетките на тялото.

Лекар: Хората с тези 4 заболявания трябва да забравят за мандарините

Ислямова също не препоръчва да се комбинират мандарини с алкохолни напитки, тъй като тялото може неочаквано да реагира на голям излишък от въглехидрати.

Мандарината е цитрусов плод, който може да предизвика алергични реакции, ако се яде твърде много. Киселите плодове не се препоръчват за хора със заболявания на храносмилателната система: гастрит, колит, пептична язва, както и проблеми с панкреаса и жлъчния мехур. Не се препоръчват да се дават мандарини на деца под една година.

Този плод има и някои предимства. Благодарение на изобилието от витамини А и С, цитрусът подобрява състоянието на кожата. Освен това ускорява зарастването на рани и се бори с преждевременните признаци на стареене : бръчки, сухота, намалена еластичност на кожата. Аскорбиновата киселина в състав му също така стимулира синтеза на колаген, протеин, който е необходим за изграждането на кости, сухожилия, коса и нокти.

Можете да ядете мандарини по-често, за да намалите риска от камъни в бъбреците. Учени от университета Фридрих II в Неапол установиха, че диета, богата на цитрусови плодове, повишава нивото на цитрати в урината. Тези вещества инхибират кристализацията и утаяването на калциевите соли, които се превръщат в твърди отлагания - калцификации.

Като всеки цитрус, така и мандарините съдържат флавоноиди, които не само облекчават възпалението, но и предпазват тялото от дисбаланс на свободните радикали и оксидативен стрес, което може да доведе до увреждане на тъканите и рак. В допълнение, тези антиоксиданти могат да инхибират растежа на раковите клетки. При това полезна е не толкова пулпата на мандарините, а кората им - в нея има най-много флавоноиди. По отношение на флавоноидите в нея, тяхното количество превъзхожда кората на лимона и грейпфрута.

Още: Ендокринолог разкри по колко мандарини могат да се ядат на ден

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com