Лекар разкри по колко чесън на ден предпазва от диабет и удължава живота с 10 години

19301
Лекар разкри по колко чесън на ден предпазва от диабет и удължава живота с 10 години
Снимка: iStock

Чесънът е една от най-старите култури в света. Отглежда в Централна Азия, Иран и Пакистан преди повече от 4 хиляди години. Зеленчукът се използва не само за готвене, но и за лечение на различни заболявания.

Ароматният зеленчук е особено ефективен при профилактика на вирусни инфекции, укрепване на имунната система и коригиране на теглото. Но той има и още по-значими достойнства, благодарение на които терапевтите активно препоръчват всеки човек да го яде поне по 2 скилидки на ден. Това е препоръчваното количество от руския лекар д-р Олег Перкушин за предпазване от диабет и удължаване продължителността на живота. Той говори за най-впечатляващите свойства на този продукт.

Полезни свойства на пикантния зеленчук

„Той е невероятно ефективен за предотвратяване на сърдечно-съдови патологии. Хората, които го ядат всеки ден, имат 25 процента намален риск от развитие на исхемия, инсулти и инфаркти. Благодарение на това добавянето на зеленчука към вашата диета може да удължи живота ви средно с 20-25 години“, казва специалистът.

Ако чесънът покълне преди падането на студа, направете това, за да спасите реколтата

Ароматната бяла вътрешност на пикантния зеленчук съдържа S-алил-L-цистеин, съставка, която има мощни антиоксидантни ефекти. Тя ефективно защитава тялото от оксидативен стрес в клетките и тъканите, ускорява заздравяването от наранявания и също така насърчава отстраняването на свободните радикали. Поради тази причина зеленчукът е много „уважаван“ от ендокринолозите по света, споделя още експертът.

„Учени от Англия са доказали, че коментираният зеленчук помага за намаляване на възпалението в тялото. Поради това той се препоръчва да се яде при заболявания на гърлото, възпаление на ставите и артрит“, казва още д-р Перкушин.

Включените в състава му фитонциди са най-активни през пролетта и помагат в борбата с много бактерии и гъбички. Зеленчукът е полезен за сърдечно-съдовата система на човека, има благоприятен ефект върху понижаването на нивата на холестерола в кръвта, полезен е при високо кръвно налягане и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Лечебните му свойства включват предотвратяване на развитието на рак. Според научни изследвания, ако пушачите ядат по 1 скилидка 2 пъти седмично, рискът от рак намалява с една трета. 

Зеленчукът стимулира секрецията на жлъчка и подобрява храносмилането на мазни храни, така че често се добавя към мазни месни ястия. При мъжете може да се изтъкне благоприятното му влияние върху потентността, а също така се използва за лечение на простатит. Зеленчукът е полезен и за спортисти, особено при покачване на мускулна маса, тъй като блокира действието на кортизола и стимулира производството на тестостерон. Според специалиста зеленчукът е призната като средство за предотвратяване на рак на гърдата и матката.

Oще: Преди да засадят чесъна, опитните градинари винаги поръсват с това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...