Лекар разкри по колко тиква може да се яде на ден

4902
Лекар разкри по колко тиква може да се яде на ден
Снимка: iStock

Ноември е сезонът на тиквата. Тя може да се яде приготвена на пара, варена, задушена, като съставка в супа, десерти. Но някои хора не трябва да прекаляват с този продукт.

Той има сравнително ниско съдържание на калории, но висок гликемичен индекс. Затова трябва да се консумира умерено. Възрастните могат да ядат 200-300 грама на ден, децата – 100 грама”, обяснява руският лекар д-р Андрей Тяжелников.

Ползи от вреди от този есенен зеленчук

Той подчертава, че това е здравословен и достъпен зеленчук, който съдържа цял склад от витамини и здравословни вещества. Тиквата съдържа пет пъти повече каротин от морковите. Нейната пулта съдържа витамини А, С, Е, РР, Т, К, група В, както и микроелементи - калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, цинк. Зеленчукът също така служи като източник на фибри, естествени антиоксиданти и растителни протеини.

Какво се случва с кръвното и холестерола ви, когато ядете тиква

„Той има диуретичен ефект, подобрява храносмилането, обмяната на веществата, има благоприятен ефект върху зрението и имунната система, върху работата на сърцето и черния дроб, а благодарение на съдържащите се в него фитостероли спомага за елиминирането на „лошия“ холестерол. Поради множеството си полезни свойства зеленчукът се включва в лечебните диети при различни заболявания“, споделя д-р Андрей Тяжелников.

Той предупреждава, че суровият зеленчук е по-трудно смилаем и може да предизвика подуване, затова трябва да се консумира след топлинна обработка.

Хората с диабет, хроничен гастрит и ниска киселинност трябва внимателно да използват тази храна. Поради нейната способност да стимулира стомашната подвижност, тя трябва да бъде изключен от диетата по време на обостряне на стомашно-чревни заболявания, панкреатит или холелитиаза, както и в случай на индивидуална непоносимост.

Една чаша от този зеленчук може да ви осигури 200% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Той помага за здравето на очите и зрителната острота особено в условия на слаба светлина.

Витамин А, съдържащ се в този зеленчук, има и друго предимство: намалява риска от някои видове рак, като рак на белите дробове или простатата.

Освен бета-каротин, зеленчукът съдържа витамин С, витамин Е, желязо и фолиева киселина – всички те укрепват имунната ви система. По-големи количества от него във вашата диета може да помогнат на имунните клетки да работят по-добре, защитавайки ги от микроби и ускорявайки зарастването на рани.

Наситеният оранжев цвят на зеленчукка също така показва, че той съдържа много калий. Това е критично важно за понижаване на кръвното налягане. Неосолените тиквени семки също са богати на минерали и растителни стероиди, които повишават HDL („добрия” тип) холестерол и помагат за понижаване на нивата на кръвното налягане.

Oще: Лекар: Тиквата е най-полезна при тези заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com