Лекар разкри защо НЕ трябва да се пие бира в жегата

4569
Лекар разкри защо НЕ трябва да се пие бира в жегата
Снимка: iStock

Коварството на бирата се крие във факта, че една бутилка от нея е средно еквивалентна на 50 ml чиста водка. При консумацията на пивото в горещ летен ден, топлообменът се увеличава поради изпотяване, а тази напитка има диуретичен ефект. В случая с нейната консумация човек не забелязва как вместо да утоли жаждата губи течност и в същото време получава алкохолно опиянение. Това се случва при консумацията на няколко бутилки, казва д-р Владимир Неронов.

Вреда от бирата

Експертът припомня, че тази напитка, в зависимост от вида си, съдържа от 3 до 15% алкохол. И дори безалкохолният вариант има 0,2-1,5% алкохол в състава си. От своя страна алкохолът разширява кръвоносните съдове, ускорява сърдечния ритъм, стимулира уринирането, което води до увеличаване на загубата на течност от тялото при горещо време. С други думи, тялото ще губи влага по-бързо, отколкото ще я възстановява.

Консумацията на тази напитка жегата е допустима, но само след предварително попълване на дефицита на течности. Възможно е да се пият 350-500 ml пиво с алкохолна концентрация 3-6%.

Лекар разкри как бирата влияе на черния дроб

Количеството изпита вода трябва да бъде около една трета по-голямо от количеството на изпитата напитка, тоест 500 ml пиво - 750 ml вода. Като цяло е по-добре да се попълнят водно-солевите загуби на тялото в горещо време с ниско минерализирана или чиста вода. Нуждата от течност може да нарасне до 4-5 литра на ден, според експерта.

Владимир Неронов смята за безопасна доза от 500 мл добра малцова напитка, при условие че човек не страда от хронични заболявания на храносмилателната система. Но това е относително. Необходимо е да се вземе предвид телесното тегло, възрастта, здравословното състояние и други индивидуални характеристики, за да се изчисли безопасната доза. Разбира се, в случая става въпрос за епизодично утоляване на жаждата по този начин.

Ежедневната консумация на тази напитка дори в много малки дози, може да означава развитие на бирен алкохолизъм, а това е възможно да причини редица негативни последици за здравето:

  • нарушаване на функцията на вътрешните органи;
  • високо кръвно налягане;
  • проблеми с концентрацията и паметта;
  • повишена тревожност;
  • смърт на мозъчни клетки;
  • хепатит , цироза на черния дроб и др.

Въпреки допустимата консумация на тази напитка в малки дози през лятото, някои хора трябва напълно да се откажат от нея. Според д-р Владимир Неронов пивото оказва дразнеща функция върху горните отдели на храносмилателния тракт и е строго противопоказно за хора, страдащи от хронични заболявания на храносмилателната система гастроезофагеален рефлукс, хроничен гастрит, пептична язва и хроничен панкреатит (възпаление на панкреаса).

Също така с напитката трябва да внимават хората, страдащи от диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Още: Бира - вдига или сваля кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com