Лекар развенча най-големите митове за хляба

4112
Лекар развенча най-големите митове за хляба
Снимка: iStock

Хлябът е една от храните с най-противоречива слава. Отказът от него няма да ви помогне да отслабнете. Това споделя руският диетолог и кандидат на медицинските науки Юлия Чехонина. Експертът опровегава и още няколко мита, свързани с този продукт.

Митове за хляба

Според експерта, за да отслабнете е необходимо да елиминирате излишните калории, които са причинили наддаването на тегло.

"Хлябът съдържа приблизително 260 килокалории, което не е много. Ако трябва да премахнем нещо от диетата си, което е свързано с брашно, то това са маслените продукти. Защото в състава им освен брашно има по правило и излишна мазнина”, отбелязва лекарят.

Лекар: Яжте хляба с това, за да е полезен за здравето ви

"За да отслабнете, е по-добре да изключите сладките и нишестените храни, но все пак оставете хляба", казва Юлия Чехонина.

"Не е вярно и твърдението, че пресният хляб е вреден за стомаха", продължава Чехонина.

"Пресният хляб не представлява никаква опасност за здравия стомах. Ако след като го изядете, се появи дискомфорт в стомаха, трябва да се консултирате с лекар", казва специалистът.

Ограничението за употребата на такъв продукт се отнася само за хора, които имат заболявания на храносмилателния тракт в остър стадий. Диетологът ги съветва да дадат предпочитание на сух бял хляб от първокласно брашно.

Друг мит е свързан с хрупкавите оризовки. 

"Мнението, че те са по-здравословни от обикновения хляб, не винаги е вярно, ако разгледаме ситуацията от гледна точка на съдържанието на калории. Калоричното съдържание на оризовките обикновено е по-високо от това на хляба. Ако някой се надява да намали броя на калориите, които приема, и да отслабне с тяхна помощ, може да допусне грешка", предупреждава д-р Чехонина.

"За разлика от хляба, хрупкавите оризовки съдържат много допълнителни компоненти. Може да има различни аромати, овкусители и захар. Такъв многокомпонентен състав невинаги е полезен за фигурата", споделя специалистът.

"Добавянето на семена допълва състава на хляба с полезни вещества: фибри, витамин Е, минерали. Но в същото време дава допълнителни калории. Ето защо, ако търсим продукт, който ще ни помогне да отслабнем, по-добре е да дадем предпочитание на обикновения хляб без семена, сушени плодове и други компоненти” – казва специалистът.

Степента на полза от хляба зависи от това от какво брашно е направен. Ако говорим за смлени зърна, това означава, че почти всички положителни свойства на зърната в продукта са запазени.

"Продуктът от първокласно брашно се прави от рафинирани зърна. Има много въглехидрати, това е добър източник на енергия. Но по отношение на витаминно-минералния състав той отстъпва на пълнозърнестото брашно", обяснява диетологът.

"Освен това не може да се каже еднозначно, че черният хляб е по-здравословен от белия. И тук всичко зависи от какво е направен продуктът. Предимство в количеството полезни вещества ще има продукт от т. нар. белено брашно, за производството на което са използвани нерафинирани зърна", уточнява специалистът.

Ако хлябът е направен от първокласно брашно, тогава, като правило, той ще бъде по-беден на хранителни вещества от продукт, произведен от брашно с по-нисък клас.

Според диетолога, алерголог-имунолог д-р Марина Аплетаева, за здрави хора е допустимо да ядат не повече от две или три филии хляб на ден. В случая става въпрос за всякакъв вид хляб. Въпреки това, тези, които страдат от диабет и затлъстяване, се препоръчва да изключат белия хляб от рафинирано брашно.

Лекар: Отказът от хляб води до този дефицит

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com