Лекар: Спрете да правите това, когато ядете диня

2418
Лекар: Спрете да правите това, когато ядете диня
Снимка: iStock

Най-атрактивният летен плод е динята. Тя е известна не само със своя ярък вкус, но и с набор от полезни свойства. Съдържа много фитонутриенти, витамини А и С, перфектно утолява жаждата поради голямото количество вода в състава си и ви позволява бързо да се почувствате сити.

Доктор Андрей Тяжелников разкрива какво никога не трябва да правим, докато ядем този плод. Експертът разкри колко опасно е за здравето да се ядат динени семена заедно с пулпата. Лекарят отбелязва, че семенцата само по себе си са безвредни - случайното им поглъщане няма да доведе до сериозно влошаване на благосъстоянието. Но когато ядете червения плод, не забравяйте да ги изплюете - в големи количества те могат да бъдат опасни за храносмилателния тракт. 

Не правете това, когато ядете диня

„Яденето на динените семена заедно с пулпата на плода трябва да се избягват, тъй като може да причини неприятни симптоми при синдром на раздразнените черва“, каза д-р Андрей Тяжелников.

По кое време на деня е най-добре да ядете диня - ето какво разкри лекар

Лекарят също съветва дините да се консумират по такъв начин, че розовата им част към кората да не се яде. Консумацията на този плод до кората е опасно за здравето, подчертава той.

„Не е нужно да ядете дините до кората. Нездравословните нитрати могат да бъдат открити по-близо до кората“, обяснява експертът.

Този вкусен летен плод има редица полезни за организма свойства, например понижава кръвното налягане и повишава тонуса на кръвоносните съдове и капилярите.

„Разширява лумена на съдовите стени, а благодарение на аминокиселината цитрулин се подобрява състоянието на артериите и се понижава кръвното налягане. Освен това съдържащият се в дините ликопен повишава тонуса на кръвоносните съдове и капилярите. А витамините С и В6 стабилизират работата на сърдечно-съдовата система. Дините също така помагат за премахване на токсините и елементите на радионуклидите и холестерол от тялото“, отбелязва експертът.

Дините обаче не може да се ядат в неограничени количества. Освен това за някои хора те са напълно противопоказани.

„Както с всичко, бъдете внимателни. По-добре е да ядете този плод сутрин и да се ограничите до 200-250 грама. Освен това дините са противопоказни за хора с редица заболявания. Сред тях: уролитиаза, колит, диария, атеросклероза, аденом на простатата, както и патологии на сърдечно-съдовата система“, споделя в заключение експертът.

Още: Студена диня - лекар разкри кой НЕ трябва да я яде

В допълнение, диетологът посъветва консумацията на дини  и пъпеши да се избягва по време на диети или гладуване, тъй като тези плодове съдържат голямо количество въглехидрати.

Важно: Информацията в тази статия е предоставена за справка. Тя не замества балансираното хранене и консултацията с лекар или диетолог!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com