Лекар: Тази билка чисти черния дроб и сваля захарта

2368
Лекар: Тази билка чисти черния дроб и сваля захарта
Снимка: iStock/Guliver

Една популярна билка се използва не само за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, но и за сваляне на захарта. Белият трън съдържа антиоксиданти, които определят силните му терапевтични ефекти.

Ползи и състав на белия трън

Активните съставки в белия трън са група растителни съединения, известни общо като силимарин. Това вещество се използва за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, стимулира производството на кърма, предотвратява рак. А също така пречиства чернодробната тъкан от токсини с различен произход, включително и от ефектите на алкохола, споделя д-р Хелън Уест.

Коренът от тази билка сваля кръвното, холестерола и захарта

От 70-те години на миналия век силибинът (основното вещество на силимарина) се счита в официалната медицина за вещество с хепатопротективни свойства, отбелязва авторът на научни изследвания Михал Бижак.

Растението редовно се използва като допълнителна терапия от хора с цироза, хепатит и дори рак на черния дроб. Белият трън има положителен ефект върху цялото човешко тяло: предотвратява свързаните с възрастта мозъчни увреждания. Благодарение на своите невропротективни свойства белият трън се използва като средство за профилактика на болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Помага за поддържане здравето на костите. Стимулира минерализацията им, предпазва от загуба на костна маса, намалява риска от остеопороза. Помага при лечение на акне.

Коментираното лечебно растение намалява нивата на кръвната глюкоза. Съединенията в състава му могат да действат подобно на някои антидиабетни лекарства, като помагат за подобряване на инсулиновата чувствителност и понижаване на нивата на кръвната захар.

Приема се предимно под формата на добавки (таблетки, капсули, екстракт) предимно за поддържане на чернодробната функция. Използва се като съставка за приготвяне на чай. Белият трън може да се комбинира с други билки. Използва се и масло от лечебното растение.

Белият трън има малко странични ефекти дори при продължителна употреба. В редки случаи се появяват гадене, диария, сърбеж и подуване на корема.

Също така приемът му може да предизвика алергични реакции. Хората с алергии към артишок, киви, прашец от амброзия, маргаритки, невен и хризантеми са изложени на по-голям риск, според авторите на WebMD.

"Хората с диабет или ендометриоза трябва да се консултират с лекар преди да използват бял трън. Препоръчително бременните и кърмещите жени да се консултират с лекаря си, преди да започнат да приемат лекарства от бял трън. Продуктът не се препоръчва за деца", казва д-р Уест.

Билката, която сваля кръвното, холестерола и захарта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com