Лекар: Тази древна напитка е най-добрият антибиотик и антидепресант

75524
Лекар: Тази древна напитка е най-добрият антибиотик и антидепресант
Снимка: iStock

Една древна аюрведична напитка действа като антиобиотик и антидепресант. Това сподея руският лекар Асем Адилбаева.

Древната напитка, която действа като антидепресант и антибиотик

„Джаму е древна индонезийска напитка. Тя помага в борбата с вирусите и усложненията, които причиняват. Използва се за подобряване на имунитета, тъй като съдържа витамини и вещества, които спомагат за подобряване на храносмилането дори на клетъчно ниво”, казва експертът и допълва, че има много рецепти за джаму, но по-често тази напитка се състои от:

  • корен от куркума;
  • корен от джинджифил;
  • лимон или лайм;
  • пчелен мед;

Напитката, която топи мазнините по време на сън - само след 1 седмица ще видите резултата

Всяка съставка на напитката има свои собствени характеристики.

Куркума - тя е естествен антибиотик и силен антиоксидант. Подправката помага за подобряване на храносмилането, облекчава възпалението и намалява риска от развитие на рак.

Джинджифил - друг природен антибиотик, укрепва имунната система, повишава тъканния метаболизъм, необходим за обновяването на всички клетки на тялото и регенерацията на тъканите. Освен това джинджифилът намалява нивата на холестерола в кръвта и нормализира метаболизма на мазнините.

Лимон - този източник на витамин С е антиоксидант и основният естествен имуностимулатор, който помага на тялото при настинки. Плодът има противовъзпалителни свойства и съдържа полезни хранителни вещества, включително желязо и калий, които спомагат за укрепването на стените на кръвоносните съдове, нормализират кръвното налягане и сърдечната функция.

Пчелен мед - това природно лекарство дава сила и повишава издръжливостта. Има антибактериално, противогъбично и антивирусно действие, намалява дразненето на гърлото при кашлица, понижава общия холестерол и е естествен пробиотик (медът съдържа до шест вида лактобацили и четири вида бифидобактерии).

Медът укрепва имунната система, като стимулира производството на имунни клетки. Съдържа витамини C, B2, B3 (PP), B4, B5, B6 и B9, както и калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, манган, флуор и селен. За да подобрите свойствата на напитката, можете да добавите пръчка канела и тамаринд (китайска фурма).

Канела - тази подправка премахва отпадъците и токсините от тялото, предпазва от гъбични и бактериални инфекции, подобрява мозъчната функция, предотвратява някои когнитивни разстройства, подобрява метаболизма и укрепва имунната система.

Тамаринд или китайска фурма - добър антиоксидант, който укрепва имунната система и е отлично средство против настинка. Този плод е склад за полезни вещества.

Сред мастноразтворимите витамини тамариндът съдържа А, бета-каротин, Е и К, а сред водоразтворимите витамини има витамини С, В1, В2, В3 (РР), В4, В5, В6 и В9. Съдържа и необходимите за организма микроелементи като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед и селен.

"Въпреки всички предимства на джамуто, не бива да забравяме, че тази напитка е по-подходяща за профилактика, отколкото за лечение на заболявания", казва лекарят.

Как се приготвя напитката?

Преди да приготвите напитката, вземете парченце корен от джинджифил (50 гр) и куркума (100 гр), измийте добре, обелете и след това нарежете на тънки филийки, добавете вода (500 мл) и смелете в блендер.

Получената смес трябва да се изсипе в тенджера с вода и да се доведе до кипене. Добавете сок от 1 лимон и мед на вкус към напитката и разбъркайте добре.

Консумирайте напитката на стайна температура по половин или една чаша на ден. Тя може да се нагрява - няма да загуби полезните си качества.

Готовото джаму трябва да се съхранява в херметически затворен стъклен съд на хладно място - за предпочитане в хладилник - за не повече от седмица.

Това е любимата напитка на всички кардиолози

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com