Лекар: Тази ядка предпазва сърцето от всички заболявания

7606
Лекар: Тази ядка предпазва сърцето от всички заболявания
Снимка: iStock

Добавянето на една ядка към вашата диета често може да бъде ключът към по-здравословното остаряване и по-доброто здраве на сърцето.

Най-добрата ядка за сърцето

Със земен, но сладък вкус, орехите са повече от просто хрупкава добавка към вашите ястия. Уникалната комбинация от хранителни вещества в състава им обяснява техните ползи за здравето.

„Орехите са единствените ядки, които съдържат смес от есенциални растителни омега-3 мастни киселини, протеини, фибри, антиоксиданти, минерали и витамини от група В“, казва кардиологът Олег Варфоломеев.

Това е най-полезната супа за сърцето, с нея то ще работи като часовник

Този хранителен профил означава, че консумацията им може да предпази сърдечно-съдовата система от заболявания с напредването на възрастта. „Проучването изследва данни от 3023 здрави мъже и жени на възраст от 18 до 30 години. Анамнезата за самоотчитане на диетата е събирана три пъти по време на проучването: в началото, на седмата година и на 20-та година. Освен това са направени физически и клинични измервания по време на няколко прегледа за период от 30 години. Участниците бяха разделени на три групи въз основа на тяхната консумация на ядки: потребители на орехи, потребители на други ядки или потребители, които не консумират ядки. Данните показват, че около 352 участници в проучването са консумирали здравословни закуски. Нещо повече, участниците са яли средно само по 21 грама орехи на ден“, казва лекарят.

„Дори това малко количество се свързва с подобрен сърдечно-съдов рисков профил. Тези, които ядат орехи, имат по-нисък индекс на телесна маса, по-малка обиколка на талията, по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на мазнини в кръвта. Освен това те са имали значително по-ниски нива на кръвната захар на гладно“, коментира изследването кардиологът Варфоломеев.

 Тези, които ядат орехи, имат уникален телесен фенотип, който носи със себе си други положителни последици за здравето, като подобрено качество на диетата, особено когато започнат да ядат орехи от ранна детска възраст до средна възраст. При тях се наблюдава намален риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.

Докато други ядки също предлагат обещаващи ползи за здравето, орехите са особено полезни за сърдечната дейност. Потребителите на орехи изглежда имат по-добър профил на рисков фактор за сърдечни заболявания в сравнение с други групи, дори след като се контролира цялостното качество на диетата.

Въпреки че проучването предполага някои положителни резултати, наблюдателните проучвания не могат да подкрепят констатациите за причината и следствието, споделя лекарят.

Още: Кардиолог: Тези 3 гарнитури са пагубни за сърцето

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com