Лекар: Тези 5 храни разреждат кръвта и отпушват съдовете, яжте една от тях всеки ден

56018
Лекар: Тези 5 храни разреждат кръвта и отпушват съдовете, яжте една от тях всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Вашето тяло има начин да ви предпази от кървене. През повечето време способността на кръвта ви да се съсирва е нещо добро. Има моменти, когато кръвните съсиреци могат да бъдат опасни. 

Ако имате определени състояния като неправилен сърдечен ритъм или вроден сърдечен дефект, или ако сте претърпели определени процедури като операция на сърдечна клапа, Вашият лекар може да Ви предпише разредител на кръвта.

Тези състояния и операцията за смяна на сърдечна клапа увеличават шанса за развитие на животозастрашаващи кръвни съсиреци, които могат да причинят инфаркт или инсулт. Разредителите на кръвта намаляват риска от инфаркт и инсулт, като намаляват вероятността от образуване на кръвни съсиреци.

Има и някои съставки, открити в природата, за които някои смятат, че помагат за намаляване на риска от съсирване. Те обаче не са тествани и сравнявани с лекарства за разреждане на кръвта, отпускани по лекарско предписание.

Лекар: За да се спасите от тромб на крака и да имате здраво сърце - яжте това всеки ден

Може да искате да говорите с Вашия лекар за следните естествени лекарства, за които се съобщава, че помагат за разреждане на кръвта.

Никога не приемайте тези естествени лекарства вместо или с предписаните ви лекарства за разреждане на кръвта, без първо да говорите с Вашия лекар.

Ето кои са те:

  1. Чесън: Чесънът е естествен разредител на кръвта, за който е доказано, че има антисъсирващи ефекти. Той съдържа съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на слепването на тромбоцитите.
  2. Джинджифил: Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. Също така може да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението.
  3. Куркума: Куркумата съдържа куркумин, който има противовъзпалителни и антисъсирващи свойства. Може да помогне за предотвратяване на слепването на тромбоцитите и да намали риска от образуване на кръвни съсиреци.
  4. Омега-3 мастни киселини: Омега-3 мастните киселини, намиращи се в мазни риби като сьомга и скумрия, могат да помогнат за намаляване на възпалението и предотвратяване на кръвни съсиреци. Те също могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола и подобряване на здравето на сърцето.
  5. Витамин Е: Витамин Е е антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на кръвни съсиреци чрез разреждане на кръвта. Може да се намери в ядки, семена и растителни масла.

Важно е да се отбележи, че естествените разредители на кръвта могат да взаимодействат с други лекарства или добавки, така че е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да ги включите в рутината си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com