Лекар: Тези 5 симптома издават, че сърцето ви работи като часовник

16596
Лекар: Тези 5 симптома издават, че сърцето ви работи като часовник
Снимка: сърце, кардиолог

Здравето на сърцето е ключово за общото ни благосъстояние –именно обостряне на сърдечно-съдови патологии, според СЗО, е най-честата причина за преждевременна смърт. Това споделя руският кардиолог д-р Юрий Пикша. Той допълва, че за всеки човек е важно да се подлага на редовни прегледи и да следи здравето си. Но за наличието или отсъствието на сърдечни проблеми, които могат да съкратят живота, може да се съди по наличието/отсъствието на редица признаци.

Кардиологът Юрий Пикша посочи пет симптома, чието наличие показва добро здраве на сърцето и кръвоносните съдове. Те включват пълноценен сън, нормално кръвно налягане и нормални нива на холестерола, бързо възстановяване на тялото и пулса след тренировка.

Знаците, които издават здраво сърце

Здравият и пълноценен нощен сън без хъркане издава много за здравословното състояние на човек. Колкото по-добре спи той през нощта и колкото по-тих е, толкова по-добре работи сърдечният мускул и толкова по-здрави са кръвоносните му съдове.

Това е най-полезната супа за сърцето, с нея то ще работи като часовник

Ако се оплаквате от хъркане или чести събуждания, трябва да проверите кръвното си налягане, както и сърдечната си честота, съветва кардиологът.

„Може би се нуждаете от помощта на кардиолог, за да подобрите съня си и здравето си“, казва експертът.

Лесното възстановяване на пулса след тренировка е друг показател за сърдечното здраве. Колкото по-бързо се възстановяват дишането и пулсът след тренировка или физически труд, толкова по-добре работят кръвоносните съдове и цялата сърдечно-съдова система.

Друг показател, който не трябва да се пренебрегва, е нивото на кръвното налягане. Ако то е в нормални граници, това е показател за добро сърдечно-съдово здраве.

„Общоприето е, че кръвното налягане в рамките на 120/80 е нормално. Ако вашите показания са по-високи или по-ниски и това продължава дълго време, тогава си струва да обсъдите проблема с терапевт. Той ще ви даде насоки как да стабилизирате този важен индикатор. В противен случай непланираната среща с кардиолог не може да бъде избегната“, казва д-р Пикша.

Ако тялото се възстановява бързо след тренировка, това също е добър индикатор.

„Ако изкачването на стълбите до вашия етаж не ви създава трудности или страдания и обичате да правите дълги разходки през почивните дни, това означава, че сърдечният ви мускул се справя добре със задачите си. Но в случа, че дори най-малкото натоварване изглежда като непоносимо бреме, тогава трябва да се консултирате с лекар, за да откриете причината за това състояние“, казва кардиологът.

„Холестеролът не трябва да надвишава 5,0 mmol/l. Това е норма. Всяко отклонение от него е повод за консултация с лекар“, допълва експертът.

Oще: Кардиолог: Тези 3 гарнитури са пагубни за сърцето

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com