Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са 3-те най-добри напитки за отслабване

10 юли 2024, 14:10 часа

Не само храната, но и напитките съдържат калории, полезни или вредни вещества. А за отслабването това е изключително важно, напомня ендокринологът Олга Павлова.

Тя призова за пълно въздържание от всякакъв вид сладки газирани напитки. За тези, които искат да отслабнат, всякакви сладки напитки са вредни. Чаят и кафето също трябва да се пият без захар и подсладители. Д-р Павлова споделя, че има 3 напитки, които помагат за отслабване - вода, зелен чай и кафе.

Яжте ги, ако искате да отслабнете - това са най-добрите плодове за отслабване

Най-добрите напитки за отслабване

Най-добрият вариант за отслабващи напитки е чистата вода, към която е препоръчително да добавите нещо кисело – малко лимонов сок или няколко капки ябълков оцет.

Повишаването на киселинността в стомаха подобрява храносмилането на протеините, подобрява усвояването на желязото и насърчава водно-електролитния метаболизъм. Ето защо преди да ядете месо, риба, гъби, яйца и сирене е добре да изпиете малко количество подкиселена вода.

"Зеленият чай повишава енергийния метаболизъм и премахва излишната течност от тялото. Не е нужно да пиете повече от 2 чаши на ден, всичко е добре в умерени количества. Разбира се, в него не може да се добавя нищо – нито захар, нито сиропи, нито сметана и т.н.", казва лекарят.

Заедно с кофеина, зеленият чай се превръща в ценен източник на много допълнителни ползи за здравето. Например, ако го пиете редовно, ще можете да попълните резервите си от:

  • Витамини С, група В, РР и други;
  • Минерали (магнезий, натрий, манган, йод и други);
  • Микро- и макроелементи (включително катехин, теанин);
  • Етерични масла;
  • Аминокиселини.

По вкуса на напитката можете да определите кои вещества се съдържат в по-големи количества. Ако усетите сладост, това показва повишено съдържание на аминокиселини и теанин. Горчивите нотки се появяват поради кофеина, стипчивостта е резултат от съдържанието на катехини.

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, зелният чай подмладява и инхибира процеса на стареене. Използва се за профилактика на атеросклероза и съпътстващи сърдечно-съдови заболявания.

Освен това зеленият чай:

  • Помага да се отървете от излишните килограми; Предпазва от рак;
  • Увеличава продължителността на живота;
  • Подпомага активирането на мисловните функции на мозъка;
  • Облекчава нервното напрежение;
  • Нормализира кръвното налягане;
  • Укрепва защитните функции на имунната система;
  • Укрепва костите;

Основното свойство на зеления чай е способността му да ускорява метаболизма, да разтваря мастните резерви и да нормализира метаболизма. Тъй като напитката помага за премахване на токсините, подобрява естествената дейност на вътрешните органи, стимулира лимфния поток и помага срещу отоци. Не без причина много диетолози препоръчват на пациентите си да организират прочистващи дни, базирани на пиенето на зелен чай. Но това трябва да се прави разумно: веднъж седмично и не повече от един ден.

"2-3 чаши кафе на ден ви помагат да отслабнете, ако не добавяте нищо към кафето. Черното кафе премахва излишната течност от тялото и го насища с цял списък от полезни вещества", казва специалистът.

Какво се случва с черния дроб и бъбреците, ако отслабнете с повече от 4 кг за месец

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес