Лекар: Това са най-здравословните и вкусни закуски при диабет

9218
Лекар: Това са най-здравословните и вкусни закуски при диабет
Снимка: iStock

Закуската е едно от основните хранения за деня, което е изключително важно най-вече за хората с диабет и затлъстяване. При такива диагнози е много важно правилно да планирате диетата си, за да избегнете внезапни скокове на кръвната захар. Руският ендокринолог д-р Вера Маракова дава препоръки за диабетиците, с които те трябва да се съобразят при планиране на своята закуска. 

Най-здравословните и вкусни закуски при диабет

При това заболяване се препоръчва сутрин да се ядат кокоши яйца, сирене, фъстъчено масло, пълнозърнест хляб и боб, съветва ендокринологът д-р Вера Макарова. 

Лекарят отбеляза, че яйцата могат да се консумират под всякаква форма - бъркани, поширани и варени. Тази храна е много питателна, освен това няма да натовари панкреаса, напротив, ще има благоприятен ефект върху функционирането на този орган.

Яйцата съдействат за нормализиране нивата на кръвната захар - те не само предотвратяват развитието на диабет, но и дори намаляват симптомите му. За целта е необходимо да се ядат кокоши яйца всеки ден.

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

"Клиничните изследвания показват, че яйчният белтък има благоприятен ефект върху цялото човешко тяло и има хипогликемични свойства. Американски учени твърдят, че кокошите яйца са склад за полезни вещества и ежедневната им консумация има положителен ефект върху функционирането на мозъка, подобрява способността за запомняне на нова информация, укрепва паметта, нормализира съсирването на кръвта и активно почиства черния дроб от вредни токсични вещества", казва лекарят.

"Но най-важното свойство на пилешките яйца, което стана откритие за специалистите, е способността на веществата, които съставляват яйчния белтък, да поддържат постоянна концентрация на инсулин в кръвта на пациентите, както и да стабилизират нивата на захарта", допълва специалистът. 

Освен това има редица други хранителни продукти, които може да нямат толкова изразен ефект като яйцата, но също помагат за нормализиране на нивата на кръвната захар при пациентите. Това са канела, овесени ядки , риба и морски дарове, ядки, броколи, авокадо, ягоди и бадеми.

Всички тези продукти нормализират кръвното налягане и нивата на захарта, предотвратяват развитието, проявата или обострянето на захарния диабет, повишават качеството на живот и подобряват общото състояние на пациентите, страдащи от захарен диабет.

Диетотерапията винаги е играла важна роля в борбата с захарен диабет и се използва от лекарите за нормализиране на нивата на захарта.

 "Учените са уверени , че за постигане на максимален положителен ефект е най-добре да се ядат твърдо сварени яйца, тъй като при пържене (традиционни бъркани яйца) протеинът губи част от полезните си свойства. Освен това мазните храни не са много полезни за организма, особено за диабетици. Ето защо, за пациентите, страдащи от диабет или имащи предразположение към това ендокринно заболяване, яйцата са един от най-важните продукти, които трябва да присъстват в ежедневната диета! Най-добрият начин да започнете закуската е с варено яйце", казва ендокринологът.

Диетологът Игор Строков на свой ред подчертава, че хората със затлъстяване и диабет трябва да избягват храни с висок гликемичен индекс. За закуска и по време на всяко друго хранене не трябва да ядат ориз, сладкиши, колбаси, чипс, кисели краставички и тестени изделия от бяло брашно.

Може ли да се ядат череши при диабет?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какви процедури премахват мастните бучки по очите?

Защо трябва редовно да похапваме тиквени семки?

По колко чаши кафе на ден са вредни за костите?

Сваляне на високо кръвно - 5 храни, които могат да помогнат

Какво ще помогне за понижаване на холестерола без лекарства?

Настойки и отвари при артроза и артрит

За какво са толкова полезни лилавите плодове?

Желязо - когато се събудите, калций - през нощта: Кога да пиете витамини и минерали?

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Топ 10 на най-добрите храни при липса на серотонин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com