Лекар: Този зеленчук сваля кръвното, но вреди на бъбреците

12702
Лекар: Този зеленчук сваля кръвното, но вреди на бъбреците
Снимка: iStock

Един зеленчук, който изобилства от полезни вещества, е особено полезен за пациенти с хипертония - той сваля кръвното, но за сметка на това вреди на бъбреците. Руският лекар д-р Олга Уланкина, кандидат на медицинските науки, споделя, че аспержите трябва да се включат задължително в диетата, но все пак трябва да се внимава с тях.

Често в корейските салати можете да намерите необичайно вкусно ястие - соеви аспержи. Това са малки пръчици, подобни на гофрирана хартия, със специфичен пикантен вкус. Важно е да се подчертае, че това не са аспержи, а соев продукт фуджу на основата на соево мляко. Другите му имена са соев бамбук, кора от юба или тофу. Всъщност това са тънки резени соево сирене с подправки и маринати. Този продукт няма нищо общо с истинските аспержи, въпреки че често се бъркат.

Аспержи за сваляне на кръвното

Аспержите отдавна не са екзотика на нашата трапеза. Средновековните лечители са приготвяли прахове от тях, които са били използвани за лечение на пациенти с болни сърца и стави. Въпреки че днес те са заменени от по-ефективни лекарства, този продукт не е забравен, той все още е популярен.

Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете кафе в жегите

Съвременните лекари и диетолози уважават аспержите не по-малко от древните лечители. Те са нискокалорични зеленчуци: в 100 гр от тях има само 20 kcal. Освен това са богати на витамини А, С, Е и група В. 120 гр варени аспержи съдържат дневната нужда от фолиева киселина. Те също така съдържат калий, калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор и натрий.

Полезни са за поддържане здравето на червата. Пет пръчици от растението съдържат 2 гр фибри. Тези диетични фибри са от съществено значение за здравословното храносмилане. Те практически не се усвояват и играят ролята на гъба, която почиства червата отвътре и нормализира перисталтиката. Аспержите съдържат и полизахарида инулин - естествен пребиотик, който насърчава растежа на полезната микрофлора в храносмилателната система.

 

В допълнение, аспержите са с високо съдържание на растителни полифеноли . В природата тези вещества защитават растенията от агресивното действие на слънчевите лъчи, гъбички и други заболявания, а в човешкия организъм имат противовъзпалителен ефект.

„Разбира се, аспержите няма да помогнат за облекчаване на остро възпаление или унищожаване на вредни патогени в червата, но могат да окажат положителен ефект върху общото състояние на храносмилателната система“, казва д-р Олга Уланкина.

Още: Този летен плод сваля кръвното и подобрява паметта

Аспержите също са добър източник на калий: една порция от 5-6 стръка от този зеленчук осигурява 5% от дневната норма на минерала. Както е известно, калият има антихипертензивен ефект, т.е. понижава кръвното налягане. Аспарагинът в  зеленчука действа по подобен начин: засилва работата на сърцето и разширява кръвоносните съдове. Но аспержите не могат да се считат за единственото лекарство за хипертония, само специални лекарства могат да стабилизират стойностите на налягането. Но добавянето на аспержи към диетата на хора с хипертония няма да е излишно.

"Както с всеки продукт, така и с аспержите е важно да не прекалявате. Също така трябва да имате предвид, че те съдържат пурини - химични съединения, които допринасят за натрупването на пикочна киселина в организма. Затова хората с подагра или уролитиаза е по-добре временно да откажат аспержите. Най-добре е да ги консумирате от време на време и на много малки порции, буквално един или два стръка в различни ястия“, съветва лекарят.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...