Лекар: В тази ядка има най-много витамини

46251
Лекар: В тази ядка има най-много витамини
Снимка: piviso / Pixabay

Най-здравословната диетична ядка, която е истински склад на куп витамини, според руския гастроентеролог д-р Елена Макиша, е шамфъстъкът.

Ползи от шамфъстъка

Специалистът подчертава, че всеки вид ядки е питателен продукт, съдържащ много полезни микроелементи и хранителни вещества. Ядките съдържат най-много витамини В, магнезий и растителни протеини. Но в това отношение шамфъстъкът е лидер.

„Най-важното е да следите калориите си. По-добре е да не ядете повече от 30-40 грама на ден. Хората с наднормено тегло могат да ядат ядки, но в малки количества“, споделя д-р Макиша.

Лекарят разглежда подробно и витаминния състав на тази храна.

Лекар: С тази ядка ще забравите за безсънието

Вит. РР, който се съдържа в шамфъстъците, подобрява храносмилането и нормализира хормоналните нива в организма, често се използва за предотвратяване на образуването на холестерол и премахване на атеросклеротичните плаки.

Вит. B1 (наричан още тиамин) подпомага дейността на организма, който е подложен на значителен стрес. Стимулира умствената дейност, възстановява организма след тежко заболяване, операция или раждане. Подобно на други витамини от група В, тиаминът помага в борбата с безсънието и укрепва нервната система като цяло. А вит. B2 запазва младостта и еластичността на кожата, подпомага превръщането на хранителните вещества в енергия и удължава младостта. Вит. B5 (известен като пантотенова киселина) помага за изгарянето на излишните мазнини и усвояването на други витамини, което е особено важно за възрастните хора.

Витамин B6 помага за нормализиране на нивата на кръвната захар, предотвратява внезапни скокове на глюкозата, насърчава усвояването на мастни киселини и нормализира метаболизма в мозъчната тъкан. Доказано е, че шамфъстъците имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват рязък скок на нивата на кръвната захар след хранене. В комбинация с други витамини В6 поддържа нормалното състояние на сърдечно-съдовата и нервната система, което е профилактика на сърдечни заболявания като исхемия, инфаркт на миокарда и атеросклероза.

Поради висо кото съдържание на здравословни мазнини, редовната консумация на шамфъстък ще има благоприятен ефект върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове .

Вит. B9 (т.е. фолиева киселина) укрепва имунната система, нормализира функционирането на черния дроб, храносмилането и хемопоетичната система. В допълнение, фолиевата киселина е необходим елемент по време на бременност за предотвратяване на тежки увреждания в развитието на нероденото бебе.

Поради високото си съдържание (343 mcg) на каротеноида лутеин и зеаксантин, шамфъстъкът е отличен помощник за поддържане на зрението. Тези вещества са в състояние да защитят роговицата и конюнктивата на очите благодарение на бета-каротина, който чрез биохимични реакции в тялото се превръща във витамин А. Освен това фибрите в шамфъстъците подобряват чревната подвижност и помагат за прочистването на тялото от токсини.

Последните научни изследвания на учени показват, че полифенолите , съдържащи се в шамфъстъка, имат не само противовъзпалителни свойства, но и антивирусни ефекти.

Още: Учени: Тази ядка блокира диабета и предпазва сърцето

Статията не замества балансираното хранене и консулацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com