Лекар: В тази риба има най-много протеин

53419
Лекар: В тази риба има най-много протеин
Снимка: iStock/Guliver

Сред всички обитатели на водната среда, морските и океанските риби се считат за най-добрият хранителен вариант, който има не само най-силно подчертан вкус, но и огромен брой полезни свойства. Сьомгата, скумрията, и херингата са сред най-предпочитаните видове за консумация.

Рибата, в която има най-много протеин

Според руския диетолог д-р Андрей Лисенков рибата тон може лесно да надмине дори птиче и говеждо месо по отношение на количеството на полезните хранителни вещества и свойства. Неслучайно наричат рибата тон морско телешко, тъй като тя е най-богата на протеини, споделя експертът.

Лекар: Не сьомгата, а тази риба е най-добра за мозъка и паметта

“По съдържание на протеини месото от риба тон може спокойно да се конкурира с говеждо, свинско и пуешко.100 грама суров жълт тон съдържа 109 kcal, което прави продукта идеален за диетично хранене. Но протеинът в нейното месо е цели 24,4 грама. Освен това съдържа девет незаменими аминокиселини, които тялото си набавя единствено от храната. Месото от риба тон също съдържа селен, цинк, фосфор, калий, желязо и други полезни хранителни вещества”, казва диетологът.

Как ще се промени здравето ви, ако редовно ядете риба тон?

Тя помага за подобряване на състоянието при много здравословни проблеми. Но най-значимите успехи се постигат в следните области:

  1. Бори се с възпалението. Селенът в този продукт има антиоксидантни свойства и забавя окислителните процеси в тъканите. Благодарение на това любителите на тази риба остават във форма, красиви и млади по-дълго.
  2. Помага за отслабване. Този ефект се постига благодарение на ниското съдържание на калории и голямото количество здравословен протеин. Само едно малко парче риба тон ще ви засити и ще ви помогне да избегнете междинните закуски.
  3. Нормализиране на работата на щитовидната жлеза. В този случай заслугата отново е на селена. Той е изключително ценен за правилното функциониране на метаболизма.

“Някои чуждестранни учени твърдят, че диетата с риба тон помага за нормализиране на състоянието при автоимунен тиреоидит и хипотиреоидизъм”, казва диетологът.

Вреда от риба тон

“Основните опасения са свързани с живака, тежък метал, който често присъства в рибата поради замърсената вода. Учените казват , че големи количества от това вещество в човешкото тяло могат да причинят сериозни здравословни проблеми, включително нарушения на централната нервна система.Самата риба тон не съдържа големи количества от този химикал. Но той яде други малки риби, които вече може да са замърсени с живак, което е причината токсичното веществото да се събира и концентрира в рибата тон. Тази риба може да съдържа повече живак , отколкото например сьомгата. Количеството метал зависи главно от вида риба тон”, пояснява още специалистът.

Лекар: За тези хора е по-добре да ядат риба вместо месо

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com