Лекар: Видите ли това по лицето си - имате висок холестерол

51344
Лекар: Видите ли това по лицето си - имате висок холестерол
Снимка: iStock

Високият холестерол е сериозно заболяване, което засяга милиони хора по света. Това е високо ниво на лошия холестерол в кръвта, което може да доведе до сериозни проблеми със сърцето и съдовата система. Но знаете ли, че високият холестерол може да се открие и по лицето?

Според експертите, високият холестерол може да остави отпечатък върху нашето лице. Това е свързано с факта, че високото ниво на холестерол води до нарушаване на кръвообращението и засяга малките кръвоносни съдове в тялото, включително и в лицето.

Ето някои от признаците, които могат да указват на висок холестерол, забелязани на лицето:

  • Жълти пачове около очите: Познати също като xanthelasma, тези жълти пачове около очите са обичайно свързани с висок холестерол. Те са резултат от натрупване на холестерол в кръвоносните съдове и могат да бъдат предупредителен знак.
  • Тъмни кръгове под очите: Хроничната зачервяване и тъмният цвят под очите може да бъдат свързани с ниско кръвно налягане, което пък може да бъде резултат от прекомерен холестерол.
  • Артериални знаци: Лекарите твърдят, че някои артериални знаци на лицето могат да бъдат свързани с висок холестерол. Това включва по-тъмна и по-дебела кожа около очите, уши и скулите.

Високият холестерол не бива да се пренебрегва, тъй като може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Затова е важно да бъдете внимателни и да отделяте внимание на потенциалните признаци, които може да се появят на лицето ви.

Лекар: Видите ли това по пръстите си - имате висок холестерол

Ако забележите някой от горепосочените симптоми на лицето си, е препоръчително да потърсите медицинска помощ. Лекарят ще ви помогне да извършите необходимите изследвания и да постави диагноза. Ако се потвърди висок холестерол, ще ви предложи подходящи лечебни и диетични мерки, които да намалят нивата му и да подобрят здравето ви.

Освен това, е важно да водите здравословен начин на живот и да се храните правилно. Избягвайте храните, богати на наситени мазнини и холестерол, като масло, маслени изделия, червено месо и фаст фууд. Предпочитайте плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и хранителни продукти, богати на омега-3 мастни киселини, като риба и ядки.

Запомнете, че здравето на сърцето ви е от голямо значение и високият холестерол може да бъде предотвратен и контролиран с подходящо лечение и здравословен начин на живот. Следвайте редовно консултации със своя лекар и внимавайте за евентуални признаци, които могат да се появят на лицето ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Правете това и ще нормализирате кръвното си само за седмица

Омега-3 за отслабване - как е правилно да се пие

По колко свинско месо може да се яде на седмица?

НЕ яжте бананите така, защото вдигат кръвната захар

Лекар: НЕ яжте ягодите така!

Лекар: Спрете да пиете вода с лимон сутрин

Лекар: Тези 3 грешки пречат на човек да живее до 100 години

Излизат ви синини по тялото? Това е симптом на тези 4 болести!

Жлъчният мехур дава ясен сигнал, който не бива да се подценява

Топ 5 ползи за здравето от риба тон в консерва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com