Лекар: Всички ги пием, но тези напитки са отрова за артериите

42623
Лекар: Всички ги пием, но тези напитки са отрова за артериите
Снимка: iStock

Не само натрупването на плака в артериите, но и нейната калцификация е опасна за здравето. Няколко проучвания са открили връзка между oпределени напитките и артериалната калцификация, споделя руският диетолог д-р Василиса Пономарева. Сред тях се отразяват негативните ефекти от подсладените безалкохолни напитки.

Артериална калцификация - какви са рисковете

"Пиенето на само пет или повече подсладени със захар газирани напитки всяка седмица е свързано с по-висок риск от калцификация в сравнение с хората, които не са консумирали газираните напитки“, казва експертът.

Тези напитки могат да доведат до появата на грапавост по нормално гладката повърхност на артерията, отваряйки вратата за усложнения.

Лекар: Това са най-евтините зеленчуци, които отпушват артериите

Артериалната калцификация е добре известен предшественик на съдово заболяване. Основната опасност е възможността плаките да се откъснат и да блокират притока на кръв към жизненоважни органи. Ако това се случи, настъпва инфаркт или инсулт.

Артериалната калцификация, известна още като атеросклероза, е възпалително заболяване, отговорно за голям брой смъртни случаи в развитите страни. Един потенциален механизъм в основата на връзката между приема на калций и сърдечно-съдовия риск може да бъде прогресията на атеросклерозата, казва експертът. 

„Калциевите отлагания в артериите се образуват, защото мускулните клетки в стените на кръвоносните съдове започват да се превръщат в клетки, подобни на кости, когато стареят или са болни. Артериалните калциеви отлагания не са свързани с вашата диета или каквито и да било добавки, които приемате“, казва диетологът Василиса Пономарева.

 

Атеросклерозата се среща най-често при възрастни мъже на възраст 50-60 години и при жени над 60 години. Днес разпространението на това заболяване е много високо, особено в развитите страни. В продължение на много години сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смърт в света. Те изпревариха, включително инфекции, наранявания и злокачествени тумори. Също така се наблюдава и тенденцията за подмладяването на болестта – тя се открива при по-млади пациенти в сравнение.

Развитието на заболяването може да бъде разделено на 3 етапа:

  • стадий на исхемия (кислородно гладуване): проявява се с постепенно влошаване на функцията на засегнатия органа, специфична болка, която първо се появява по време на тренировка и след това в покой;
  • тромбонекротичен стадий: възниква при внезапно спиране на кръвоснабдяването (обикновено на фона на съпътстваща тромбоза), характеризиращо се с некроза (инфаркт);
  • стадий на фиброзни промени: мъртвите зони се заместват с лезии и функционирането им вече не е нормално;

Още: Лекар: Сокът от този зеленчук е най-добрият лек за артериите и сърцето

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение! При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com