Лекар: За здраво сърце яжте тази салата на закуска

2840
Лекар: За здраво сърце яжте тази салата на закуска
Снимка: iStock/Guliver

 

Много от нас са свикнали да ядат яйца или сандвичи за закуска и само малцина започват деня си с пълноценно хранене. Но нито едно от тези ястия не е подходящо за възрастни хора, които са загрижени за здравето на сърцето си. За да намалите риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, които най-често засягат възрастните хора, е необходима специална закуска. Руският диетолог д-р Юлия Леметина съветва, позовавайки се на проучвания, да замените яйцата с ядки. 

Най-добрата салата за закуска за здраво сърце  

Експертът предлага например да закусите плодова салата с ядки. За нея ще са ви необходими: 2 ябълки, 1 круша, 1 портокал, 1/2 чаша бадеми, 1/4 чаша орехи, 1/4 чаша кедрови ядки. Нарежете плодовете на парчета, накълцайте ядките, разбъркайте всичко и сервирайте. 
“Учените са установили, че само шепа ядки, изядени на закуска, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания със 17%, а също така намаляват риска от развитие на диабет”, споделя диетологът Юлия Леметина.
Експертът пояснява, че е изключително да замените преработените месни продукти с ядки. 
„Резултатите от изследването показват също, че хората, които са заменили 50 грама наденица с бобови растения или ядки, са имали 23% намаление на риска от сърдечно-съдови заболявания“, споделя диетологът. 
Ядките са отличен заместител на месо, сирене и други мазни храни. Учените смятат, че те задоволяват желанието за сладко. Разбира се, те съдържат значително количество мазнини, но това е най-вече здравословният мононенаситен вид, който предотвратява заболяването. 
Орехите съдържат високи нива на здравословни омега-3 мазнини. 
Ядките са богати на фибри, витамини и минерали, включително калций, фолиева киселина, калий, магнезий и витамин Е, както и борещи се с рака антиоксиданти като кверцетин и кемпферол. 
Ядките са богати на аргинин, аминокиселина, която отпуска кръвоносните съдове, което помага за понижаване на кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
 
Бразилските орехи са богат източник на селен, за който се смята, че помага за подобряване на настроението и предотвратява някои видове рак. 

Какви са ползите за здравето от ядките? 

Преди няколко години Харвард проведе мащабно проучване, в което участваха 83 000 медицински сестри на възраст от 34 до 59 години. 
Жените, които ядат по 30 грама ядки повече от пет пъти седмично, са с близо 30% по-ниска вероятност да имат диабет от тези, които никога не са яли ядки или са яли по-малко от това количество на седмица, независимо от теглото или други рискови фактори за диабет.
Ядките намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво, стомаха и простатата. В Индия, например, консумацията на кашу е свързана с по-малко случаи на рак на дебелото черво. Канадско изследване показва, че яденето на ядки, както и на семена и боб, намалява риска от рак на ендометриума. 
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com