Лекар: Заместител на захарта може да доведе до това заболяване

23010
Лекар: Заместител на захарта може да доведе до това заболяване
Снимка: iStock

Много хора търсят заместители на захарта и прибягват до консумацията на нейни заместители, разчитайки на това, че те са безвредни.

Злоупотребата със захар сега се счита за един от ключовите фактори за разпространението на инсулинова резистентност, затлъстяване и свързаните с тях заболявания. Хората с диабет трябва напълно да премахнат добавената захар от диетата си. Трябва обаче да внимавате при избора на подсладители - например фруктозата като такъв заместител може сериозно да навреди на организма.

Руският лекар д-р Сергей Агапкин съветва да не се използва фруктоза като подсладител, определяйки замяната на захарта с нея като опасна за черния дроб.

Вреда от фруктозата

Не трябва да се консумира фруктоза в чист вид, казва доктор Сергей Агапкин. Той отбелязва, че замяната на захарта с фруктоза може да доведе до мастно чернодробно заболяване.

Лекар разби два от най-големите митове за захарта

„Фруктозата, за съжаление, почти никога не се използва от нашето тяло в чиста форма, така че черният дроб започва да работи усилено, почти веднага, за да я преработи в мазнини, а това бързо води до появата на неалкохолна мастна чернодробна болест“, предупреждава лекарят.

Д-р Сергей Агапкин отбеляза, че много изследователи свързват случаите на мастна чернодробна болест с консумацията на сладки газирани напитки, често наситени с фруктозен сироп.

Тъй като фруктозата има по-малък ефект върху освобождаването на инсулин, тялото не забелязва, че получава значително количество лесно достъпна енергия. В резултат на това мозъкът не изпраща сигнали за ситост и човек продължава да яде, въпреки фалшивото чувство на глад.

Проблемът допълнително се утежнява от факта, че фруктозата е два пъти по-сладка от глюкозата, което я прави „по-вкусна“. Освен това фруктозата веднага се превръща в глюкоза в черния дроб. Проблемите с нивата на холестерола или триглицеридите могат да окажат значително влияние върху развитието на редица заболявания.

Черният дроб е отговорен за метаболизма на глюкозата и мазнините в тялото. Излишъкът от сладко (особено под формата на фруктоза) и мазнини нарушава естественото му функциониране, което води до инсулинова резистентност, диабет, затлъстяване, цироза и рак на черния дроб.

По-специално, не се препоръчва да се ядат продукти с добавена фруктоза (сладкарски изделия на нейна основа). Но яденето на пресни плодове и плодове, напротив, е полезно, тъй като те съдържат много витамини, пектини и минерали, необходими за черния дроб.

Какви са симптомите на неалкохолното мастно чернодробно заболяване?

Заболяването, характеризиращо се с патологично омазняване на черния дроб, може да причини жълтеница, която кара кожата и очите да изглеждат жълтеникави, както и да доведе до синини и сърбеж по кожата. Може също да се появят тъмна урина, подуване на корема, повръщане, тъмни и лепкави изпражнения и епизоди на объркване.

Какво се случва, ако се откажете от захарта за месец, година или завинаги?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Тези симптоми издават стареене на тялото

За какво са полезни доматите?

Лекар: Всички пренебрегваме тази билка, но това е голяма грешка

Тази евтина храна пази сърцето и помага за отслабване

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com