Лекари споделят : Ако имате кръв в носния секрет, добре е да проверите следното...

66467
Лекари споделят : Ако имате кръв в носния секрет, добре е да проверите следното...
Снимка: iStock/Guliver

Ако имате обикновена хрема - тя не показва развитието на патология. Но ако в носния секрет присъства кръв, струва си да се обърне максимално внимание на тази симптоматика.

Причини за носен секрет с кръв

- Твърде сух въздух на закрито. Носната лигавица е пресушена - капилярните съдове ще се счупят при всяко напрежение, издухване на носа.

- Човекът издухва носа си твърде много. И точно това, интензивното почистване на носа от слуз, е причината за появата на кръв в секрета от носа.

- Механично нараняване. Това често се случва, ако човек нарани лигавицата или когато почиства носа си с твърда пръчка.

Как да се справите със запушения нос, без никакви медикаменти (ВИДЕО)

- Индивидуални структурни характеристики на кръвоносните съдове - те са твърде крехки. И в резултат на това при всяко напрежение, удар - в слузта от носа ще има кръв.

- Хормонален дисбаланс. Често тийнейджъри и бременни жени се сблъскват с това явление, а причината е хормонално разстройство.

- Съдов спазъм. И тук вече от носа кръвта може, както се казва, да бликне като фонтан, особено при силен физически или емоционален стрес.

- Злоупотреба от пациента с вазоконстрикторни лекарства, приложими в борбата срещу обикновената настинка. Ето защо си струва да приемате всякакви капки, които стесняват кръвоносните съдове, за не повече от седмица.

Какво казва цветът на носния секрет за здравето

Патологични причини

Не винаги е възможно да се провокира секрет с кръв по такива прости причини, както е описано по-горе. И вече първоизточникът трябва да се търси именно в по-сериозен проблем, а именно:

- Вирусна природа на заболяването. Така че добре познатата настинка започва именно чрез хрема, когато в първите дни секретът е прозрачен, а след 3-5 дни те променят цвета и структурата си на гъсти, зелени сополи.

- Синузит. Тази патология е следствие от няколко патологични състояния, например същия синузит. В същото време изхвърлянето от носа е следствие от развитието на патогенни микроби, пациентът може да бъде обезпокоен от пристъпи на мигрена, а назалната конгестия води до желание да се изчисти. А това е пренапрежение и спукване на съда, в резултат на кръв в секретите.

Носният секрет издава дали сте настинали или се задава нещо по-сериозно

- Липсата на витамини. По-специално, витамините от групи В и С, Е и D водят до факта, че стените на кръвоносните съдове отслабват и при всяка хрема или кихане опитът за изчистване на носа води до появата на кръв в изхвърлянето. Ето защо е толкова важно да се пие курс от витамини.

- Повишено вътречерепно налягане - това също може да доведе до кръв в секрета от носа. И често с такова явление човек чувства мигренозни пристъпи, болка в областта на очите. Но ако се появи кръв, трябва незабавно да посетите специалист.

- Отитът е заболяване, което е усложнение на патологията на носната кухина, протичащо в хронична форма. И развитието на отит се показва от пристъпи на болка в ухото.

- Пристъпите на мигрена също могат да провокират появата на кръв в секрета от носа, който тече от спукан съд. В този случай пациентът, в допълнение към главоболието, се тревожи за непоносимост към ярка светлина, силни звуци.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com