Марта Вачкова и д-р Родина Несторова обединени срещу остеопорозата

13806
Марта Вачкова и д-р Родина Несторова обединени срещу остеопорозата
Снимка: krehkikosti.bg

Любимата българска актриса Марта Вачкова и ревматологът д-р Родина Несторова се обединиха и станаха част от информационната кампания, посветена на борба с остеопорозата „Не се пречупвай!“. Инициативата е част от дългогодишните усилия на биотехнологичната компания „Амджен България“ да информира българските пациенти за опасностите, които крият хроничните заболявания и важността на навременната диагностика и лечение.

По данни на Българското дружество по ендокринология 426 000 жени в зряла възраст у нас страдат от остеопороза, установена при изследване на гръбнака или бедрената шийка, а в света с намалена костна плътност са близо 200 млн. дами.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки пет мъже над 50-годишна възраст получават остеопоротична фрактура до края на своя живот. Най-опасни са бедрените фрактури. Две трети от тях са при жените, а една трета – при мъжете. Смъртността от бедрени фрактури при представителите на мъжкия пол, обаче, е по-висока. Всяка четвърта жена (около 25%) и всеки трети мъж (около 35%) умират в рамките на една година, след като получат бедрена фрактура. Статистиката показва, че бедрените фрактури се нареждат на четвърто място след исхемична болест на сърцето, деменцията и рака на белия дроб. Рискът от счупване на бедрото при жените е по-висок от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. 60% от пациентите с бедрена фактура остават до края на живота си в нужда от чужда помощ, а 20% - с тежка инвалидизация. Но има спасение. Това е ранната диагноза и ранното лечение“, споделя д-р Родина Несторова.  

Остеопорозата е толкова често срещана, че в глобален мащаб на всеки три секунди се получава по една фрактура, а една четвърт от пациентите имат нужда от продължителен престой в болнични заведения. Това е и причината лечението на последиците от фрактури при остеопороза да струва на Европейския съюз около 37 млрд. евро годишно.

„Дългогодишният ни опит в лечението на остеопорозата потвърждава неизбежния извод, че голяма част от хората все още или не са достатъчно информирани за заболяването, или не следят редовно състоянието на костите си. Има и много пациенти с поставена диагноза „остеопороза“, които по една или друга причина прекратяват лечението си, без да го обсъдят с лекуващия си лекар. Този процес се задълбочи по време на пандемията от COVID-19. Ето защо стартирахме тази информационна кампания“, казва д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Амджен България.

Компанията наскоро анонсира и старта на нова платформа за пациенти www.krehkikosti.bg. Платформата съдържа информация за заболяването, методи за диагностика, полезни материали и съвети за превенция и поддържане на добро костно здраве.

Лице на „Не се пречупвай!“ е известната българска актриса Марта Вачкова. „Смятам, че когато човек е популярен, е важно в какви инициативи се включва. „Не се пречупвай!“ не е просто кампания, а е мисия. И ние, известните хора, трябва да заставаме зад такива инициативи. Нека да се грижим за здравето си!“, каза Марта Вачкова.

В рамките на кампанията председателят на Федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров сподели своите наблюдения върху опита на пациентите, страдащи от остеопороза.

Дълги години Български пациентски форум подпомага пациентите с остеопороза с различни инициативи с единствена цел да ограмотим българското общество. Проблемът на нашите пациенти е, че не знаят какво е остеопорозата. Често те мислят, че изтъняването на костите е нормално с напредване на възрастта. Една кампания, която дава повече информация за това социално-значимото заболяване, е много важна, за да помогне на българите да осъзнаят сериозността на остеопорозата. За съжаление, поради пандемията от COVID-19 много хора не отидоха на лекар, дори спряха своето лечение, а това може да доведе до следваща вълна на все повече счупвания.“, сподели Димитров.

Материалът се публикува с подкрепата на Амджен България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com