Медитацията понижава риска от сърдечни заболявания

1417
Медитацията понижава риска от сърдечни заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Американската сърдечна асоциация (АСА) съобщи, че медитацията може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, но са необходими допълнителни проучвания за доказване на твърдението. От там напомнят още, че стремежът към здравословен начин на живот и придържането към медицинските съвети трябва да останат основна стратегия за първична превенция.

Сърдечните болести са убиец номер 1 в САЩ, причинявайки около 610 000 смъртни случая в страната всяка година. Те са отнасят до редица състояния, които оказват влияние върху функционирането на сърцето, включително коронарна болест, аритмия и инфаркт, припомня БГНЕС.

Промяната в начина на живот като отказване от тютюнопушенето, здравословна диета и редовни упражнения се смятат за най-важни за намаляването на риска от сърдечни заболявания. За лица, които носят рискови фактори като високо кръвно налягане и висок холестерол, комбинирането на промени в начина на живот с лекарства може да помогне много. И така, все повече проучвания показват, че медитацията също може да бъде полезна за здравето на главния орган в човешкото тяло.

Д-р Глен Н. Левин от АСА и негови колеги анализирали съществуващите проучвания с цел да обобщят изводите.

"Въпреки че проучванията на медитацията предполагат възможна полза срещу сърдечносъдовия риск, са необходими още изследвания за пълното доказване на тази теория", отбелязва д-р Левин.

Екипът фокусира вниманието си върху ефектите от различни медитативни практики. Учените стигат до извода, че практиката може да помогне за понижаване на нивата на стрес и намаляване на тревожността и депресията и може също да подобри качеството на съня и общото благосъстояние. Изследователите предполагат, че само 25 минути медитацията могат да подобрят мозъчната функция и енергийните нива.

Резултатите показват също, че тя има потенциала да намали кръвното налягане. Експертите допускат още, че медитацията може да помогне на пушачите да се откажат от навика си.

Изследователите подчертават, че здравословното хранене, редовните тренировки, холестеролната терапия и други благотворни практики и медицинските интервенции остават гръбнака на превенцията на сърдечните заболявания. /

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com