Мента - вдига или сваля кръвната захар

39275
Мента - вдига или сваля кръвната захар
Снимка: congerdesign / Pixabay

Ментата (Mentha) принадлежи към растенията от семейство Lamiaceae (или Lamiaceae). Като една от най-популярните билки, тя е известна със своя аромат и лечебни свойства от древни времена. Когато се добави към храната, придава на ястията уникален вкус и аромат. Според изданието Тhe Health Site тя оказва положителен ефект върху нивата на кръвната захар.

Мента при диабет

Като лечебно растение, ментата е полезна за хора, страдащи от диабет. Диабетът се отнася до заболяване, при което количеството глюкоза в кръвта, която навлиза в тялото ни чрез храната и снабдява тялото ни с енергия, остава на високо ниво. Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса. Той помага на глюкозата от храната да влезе в клетките на тялото, така че те да могат да я използват като енергия.

Чаша мента изчиства токсините от черния дроб

Но понякога се случва тялото да не е в състояние да произведе достатъчно или никакво количество инсулин или да не може да го управлява правилно. Поради това глюкозата се задържа в кръвта, без да навлиза в клетките на тялото. С течение на времето твърде много захар в кръвта може да доведе до здравословни проблеми. Има няколко типа диабет, най-често срещаните от които са тип 1, тип 2 и гестационен диабет.

При диабет тип 1 тялото не е в състояние да произвежда инсулин. В случая имунна система атакува и унищожава клетките в панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин. За да поддържат стабилни нива на захарта, хората, страдащи от диабет тип 1, трябва да си инжектират инсулин всеки ден. При диабет тип 2, който е най-често срещаният, тялото не произвежда или управлява правилно инсулина. От 45-годишна възраст хората с фамилна анамнеза за диабет или затлъстяване са по-склонни от други да развият диабет тип 2. Листата от мента осигуряват много ползи за диабетици, намалявайки симптоми като лошо храносмилане, подуване на корема и проблеми с нервите.

Ментовите листа понижава нивата на кръвната захар - тази билка съдържа ментол, за който е известно, че понижава нивата на кръвната захар. Приготвянето на ментов чай е лесно: първо загрейте водата до кипене и след това накиснете листата от мента в чайник. Оставете чая да кисне 5-10 минути, преди да го изпиете.

Хората, подложени на лекарствена терапия, не трябва да пият твърде много ментов чай, тъй като инфузията може да взаимодейства с лекарствата. Може също така да попречи на усвояването на желязото, ако ментовата инфузия се приема с богата на желязо храна или добавка с желязо. Смята се, че пациентите с диабет трябва да пият редовно 3 чаши инфузия от мента в продължение на осем седмици, за да изпитат ползите. След осем седмици трябва да спрете приема на чай от мента за няколко дни, препоръчва още изданието.

Напитката с мента и лимон, която пречиства черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com