Младите орехи пречистват кръвта и свалят холестерола

5945
Младите орехи пречистват кръвта и свалят холестерола
Снимка: iStock

Младите или зелените орехи не можем да консумираме, но пък имат други ползи и приложение в нашия живот. В миналото бабите и дядовците ни са използвали какви ли не продукти с лечебни цели и за извличали най-важните компоненти от тях. В това число се включват и младите орехи, които са смятани за едно от безбройните природни лекарства. 

Обикновените орехи се използват най-често като добавка към различни сладкиши, ястия, мед и др., но и се хапват самостоятелно като полезни ядки. Неузрелите орехи обаче можем да използваме, ако имаме нужда от подсилване и определено лечение.

Орехите и свойствата им не са известни само на нас, от векове наред те биват използвани в районите около Средиземно море, Далечния Изток, Мала Азия, древен Рим и т.н. 

12 супер ползи за здравето от орехите

В народната медицина орехите са познати най-вече със свойството си да пречистват кръвта, което има благоприятно влияние при заболявания на белия дроб, червата, за здравето на мускулите и др.

Орехите се използват и при възпаления и инфекции, екземи и други кожни раздразнения, възпаления на очите, за укрепване на косата, като слънцезащитен продукт и т.н.

Ползи от младите орехи

Ореховите ядки съдържат полезни мазнини, протеини, въглехидрати, калий, магнезий, витамин В, витамин С и желязо. Виждате колко полезни вещества можем да си набавим от тях.  Но трябва да внимаваме с консумираното количество, тъй като всички ядки по принцип са калорични.

Можете да си приготвите лечебна отвара - чай от млади листа с мед. Той ще ви помогне да детоксикирате организма си и да укрепите имунната система. Отварата се използва и при проблеми като подагра, кървене и чувствителни венци, гнойни инфекции, прекомерно потене на краката и др. Ако страдате от подуване на краката - хапвайте смлени на прах орехи с малко вино.

Ето защо е важно да хапваме орехи по-често

Младите или зелените орехи са богати на витамин С, както и на много други полезни и необходими витамини. Най-добре се комбинират с мед - особено благоприятно за децата, хората с анемия и хронични заболявания и др.

Орехите освен това могат да се справят и с високите нива на лош холестерол, а и са богати на омега-3 мастни киселини. Имат облекчаващ ефект, когато са приготвени със съответната рецепта. Отново ще кажем, че в комбинация с мед стават едно от най-ефективните природни лекарства. Важно е да знаете при различните проблеми под каква форма да го прилагате или консумирате - сурови ядки, чайове, отвари, смеси с други билки и т.н. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com