Може ли да се яде риба при подагра?

24046
Може ли да се яде риба при подагра?
Снимка: iStock/Guliver

Подаграта се характеризира с метаболитни нарушения, в резултат на което солите на пикочната киселина започват да се отлагат в различни тъкани на тялото (главно в ставите и бъбреците). Един от най-важните моменти при лечението на подагра е правилното хранене.

Риба - може ли да се яде при подагра

Отговор на този въпрос дава руският лекар Олег Фирсов. Той споделя, че този продукт съдържа изобилие от полезни вещества, които са изключително ценни за нашето тяло.

“На първо място, рибата е основният източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тези вещества активно участват в развитието на мозъчните клетки и помагат за премахването на "лошия" холестерол от тялото”, казва д-р Фирсов.

Лекар: Не сьомгата, а тази риба е най-добра за мозъка и паметта

Лекарят допълва, че благодарение на ефектите на омега-3 се укрепва имунната система, нормализират се метаболитните процеси, намалява се рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания, подобрява се състоянието на кожата, ноктите и косата.

Освен това различните видове риби съдържат доста голямо количество витамин D, който подпомага функционирането на имунната система, укрепва костите, намалява риска от развитие на вирусни заболявания, подобрява настроението и има много други положителни ефекти.

С консумацията на коментираната храна ще компенсирате недостига на витамини А, Е, В, които в нея има в изобилие. Продуктът съдържа калций, фосфор, йод и други макро- и микроелементи.

Лекарят коментира и защо е необходимо да се яде тази храна при подагра. Тя има богат химичен състав. Редовната консумация на този продукт намалява риска от развитие на сърдечно-съдови, очни и много други заболявания, оказва положителен ефект върху общото състояние на организма. И все пак лекарят призова да не забравяме някои правила, когато ядем риба.

“При подагра можете да ядете само нискомаслена риба, като писия, минтай или хек. Но не се препоръчва да се ядат тлъсти риби, включително тези от групата на есетровите. Солената или пушена риба от всякакъв вид също е строго забранена”, казва специалистът.

“Вашето меню трябва да включва рибни ястия повече от 2-3 пъти седмично и на малки порции. По-добре е да са приготвени чрез варене”, допълва д-р Фирсов.

Експертът пояснява, че съдържащите се мастноразтворими елементи в този продукт като витамин D и омега-3 мастни киселини помагат за намаляване на риска от развитие на повечето заболявания. Специалистът допълва, че за здравето на мозъка е необходимо да ядете рибни ястия 1-2 пъти седмично.

Лекар: В тази риба има най-много протеин

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com