Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания?

59052
Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания?
Снимка: iStock

Кръвните изследвания са лабораторен инструмент за диагностициране и проследяване на редица заболявания, поради което точността на получените резултати е от решаващо значение. Лабораторни грешки са възможни, но е възможно и храненето, емоционалното състояние, тренировката преди даването на кръв да повлияят сериозно на резултата.

Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания е един сред най-често задаваните въпроси, тъй като повечето хора знаят, че храненето не е разрешено, а водата не е забранена. Как стои въпросът с кафето обаче? В идеалния случай може да проверите изискванията на лабораторията, посочени на сайта. Ако нямате достъп и се чудите може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания, ние ще ви помогнем да разберете кое е забранено и защо.

Може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания?

Повечето лаборатории съветват да не се пие кафе, тъй като кофеинът може да повлияе на резултатите. Известни са случаи, в които той оказва влияние при изследване на хормони и води до погрешни резултати, както и случаи, в които увеличава левкоцитите, при което погрешно лекарите се насочват към търсене на възпалителен процес в организма. Нещо повече – повечето хора не пият кафето чисто – без захар и сметана, а тези добавки сериозно променят кръвната картина.

Лекар разкри кой трябва да внимава с черешите

Най-добре не се докосвайте до ароматната течност преди изследвания. Извършете ги рано сутринта и след това се отдайте на чаша събуждащо кафе. Ако изобщо сте неспособни да станете сутрин без кафе, консултирайте се с лекаря и лаборантите и при разрешение може да отпиете няколко глътки, но без захар и добавки, както и да не е разтворимо. Дори да го пиете черно, разтворимото кафе може да попречи на отчитането на точни резултати от кръвните изследвания. Това е така, защото съдържа кофеин и разтворими растителни вещества, които водят до изкривени показатели. Най-точният отговор на въпроса може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания според сайта за здравни въпроси Healthline, е не.

Какво друго е важно да знаете, преди да направите кръвни изследвания?

-  Изследванията се правят сутрин и на гладно. "На гладно" означава 12 часа след последния прием на храна и напитки (разрешена е само вода). Тоест, ако решите да не обядвате и да направите изследванията късен следобед, това може да се окаже проблем, тъй като нито ще са изминали 12 часа, нито следобед е подходящото време за взимане на кръв. В редки случаи може и да се извърши изследване по обяд или по всяко време, когато случаят е спешен, но следва да се има предвид, че резултатите може да не са съвсем реални, тъй като показателите са най-точни сутрин и се променят по време на деня в зависимост от физическото натоварване и психическото напрежение.

- При някои изследвания въпросът е не само може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания, но има и други забрани – следва да не сте правили секс, да не сте тренирали или да не сте полагали физически труд за определено време, както и да лежите поне час в лабораторията, преди да се вземе кръв. Би следвало лекарят да ви предупреди за тези особености, тъй като и най-малкото натоварване, стресът, бързото вървене към лабораторията и дори болката от боцкането при взимане на кръв могат да повлияят на резултата и да доведат до погрешни резултати.

5 съвета за по-добър сън

- Друг много често задаван въпрос освен може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания е може ли да си изпия медикаментите за хроничните заболявания. По-добре е да приемете лекарствата си, след като дадете кръв.

- Освен може ли да се пие кафе преди кръвни изследвания пациентите често питат може ли да се пие чай. Отговорът и тук е не. Някои билки оказват влияние на кръвните показатели, а добавена захар или мед прави точността на изследването несигурна. Черният чай е най-неблагоприятен, както и зеленият, билковият и чайове за отслабване с неясни съставки. Плодовият е най-безопасен, ако няма добавки, но по-добре изпийте чаша вода.

Подправката, която подобрява паметта и предпазва от деменция

- Как стоят нещата с приема на алкохол, хранителни добавки, наркотици, енергийни напитки? Следва да се преустановят 8-12 часа преди взимането на кръв, а в някои случаи и дни преди лабораторното изследване, за да не повлияят върху резултатите. Вашият лекар следва да ви обясни това в зависимост от конкретното изследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com