Може ли да се пие кафе при ниско кръвно и колко?

12670
Може ли да се пие кафе при ниско кръвно и колко?
Снимка: iStock

Лекарите диагностицират артериална хипотония, ако нивото на кръвното налягане се поддържа стабилно на ниво 100/65 mm Hg. при мъжете, а 95/60 mm Hg.при жените. Лечението на хипотонията обикновено се прилага само ако нейните симптоми започнат да влошават сериозно качеството на живот на човека. Но в допълнение към лекарствата, ниското кръвно налягане може да се подобри чрез използване на специални упражнения и диета, която е доминирана от храни, които повишават кръвното налягане при хората, особено при леки форми на хипотония.

Руски терапевт каза дали е възможно да се пие кафе при ниско кръвно.

Ако е спаднало кръвното налягане, можете леко да го увеличите с помощта на напитки, уточни специалистът. Ако налягането е ниско, някъде около 80/50 например, тогава можете да пиете кафе. Кофеинът, който се съдържа в него, е много полезен, тъй като леко повишава съдовия тонус. И тогава човек понася по-добре контрастни промени в налягането и температурата.

Още: С какво е най-опасно много ниското кръвно

Без вреда за здравето можете да пиете около 2 чаши кафе на ден, отбеляза експертът.

Освен това, според терапевта, кофеинът се съдържа в зеления и черния прясно сварен силен чай.

В същото време специалистът препоръча да не се използват билкови препарати, за да се избегнат евентуални алергични реакции. Те могат да имат непредвидими резултати. Например кожни обриви, тъй като отварите всъщност са неизследван продукт. Ето защо, ако не сте ги използвали преди, тогава реакцията може да е непредвидена. Преди това диетологът, член на Националната асоциация на диетолозите и диетолозите Наталия Круглова, хората, които са чувствителни към промените във времето по време на период на ниско атмосферно налягане, трябва да включват повече зеленчуци и плодове в диетата си.

Как да се отървем от ниското кръвно?

Още: Кардиолог: Това са най-добрите продукти за хората с ниско кръвно

Какво може да помогне при ниско кръвно налягане и да се върнем към нормален ритъм на живот. При някои хора ниското кръвно налягане е симптом на някакво заболяване. За други това е просто норма. Артериалната хипотония може да бъде физиологична.

В същото време няма субективни оплаквания.

Например, кръвното налягане намалява при спортисти с постоянна висока физическа активност. В същото време тялото започва да работи в икономичен режим: сърдечната честота става по-рядка и налягането намалява. Това е така наречената фитнес хипотония.

Когато човек се адаптира към рязка промяна на климатичните или метеорологичните условия (например за жител на средната зона - във високите планини, в Арктика или, обратно, в тропиците), налягането също може да намалее.

Още: Лекар: Тези заболявания са причината за ниско кръвно

Други фактори също могат да понижат налягането: висока влажност, влияние на електромагнитни полета, радиация. Но всичко това са временни неприятности. Но ако имате постоянно ниско кръвно налягане, трябва да се свържете с кардиолог и да лекувате не хипотонията, а това, което я причинява.

Патологичната хипотония се развива на фона на синдрома на вегетативна дистония. Тя е придружена от замаяност, повишена умора и главоболие. Също така, артериалната хипотония може да бъде следствие от органична патология на сърдечно-съдовата, нервната система, стомашно-чревния тракт, ендокринни заболявания, хронична интоксикация, резултат от неадекватни дози лекарства.

Основната опасност от хипотония е, че води до недостатъчно кръвоснабдяване и в резултат на това кислороден глад на мозъка и вътрешните органи. Параметрите на нормалното кръвно налягане варират значително в зависимост от възрастта, пола и индивидуалните характеристики на човека.

Приблизителни стойности на долната граница на нормалното кръвно налягане: 105/65 mm Hg.

Още: Какви са симптомите на високо и ниско кръвно - всеки трябва да знае това

Двигателната активност, например, повишава тонуса на съдовете и подобрява кръвообращението в тях. Помага при хипотония и всякакъв вид съдова тренировка, например контрастен душ, обливане със студена вода, вана или сауна, масаж и хидромасаж. Но и тук, както във всичко, за хипотониците е много важно да имат чувство за мярка и умение да слушат тялото си.

Материалът има информативен характер и НЕ представлява медицински съвет!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com