Може ли изкуственият интелект да помага при рак на гърдата? Ето какво правят компютрите за медицината.

2089
Може ли изкуственият интелект да помага при рак на гърдата? Ето какво правят компютрите за медицината.
Снимка: iStock

Рак на гърдата. Това е последното нещо, която Сара (името е променено) очаквала да чуе. Към момента тя била на 31 години, наскоро се била омъжила и се надявала да роди дете. При това проблемът съвсем не е само в диагнозата. Ракът на млечната жлеза значи шест изгубени години от живота: година химиотерапия, после още пет - за хормонална или ендокринна терапия. А хормоналната терапия би могла да повлияе на нейната способност да забременее. Теоретично Сара би могла да замрази яйцеклетките си, след което на 37 години да се опита да забременее ин витро, за да роди.

Сара имала признаци на рак в ранен стадий. Поради това тя си направила изследвания. Лекарите използвали тест, базиран на изкуствения интелект (ИИ). Така се установило, че туморът на Сара не е агресивен, а рискът от рецидив на рака на млечната жлеза в следващите пет години не е голям.

Днес тя е щастлива майка на петгодишно дете и приключва курса на хормоналната терапия. Сара е една от 2500-те пациенти, успели да избегнат химиотерапията благодарение на теста, способен да прогнозира развитието на заболяването с помощта на изкуствения интелект. Той е разработен от индийската компания OncoStem Diagnostics.

Още: Пот от пръста открива рак на гърдата

Най-разпространената форма на рак при жените

През 2020-а година ракът на гърдата бе признат за най-често диагностицираната форма на това заболяване при жените, което при това се среща все повече, особено в развиващите се страни като Афганистан, Пакистан и някои африкански държави. През 2020-а година почти 685 хиляди жени са починали от рак, а се очаква до 2040-а година тази цифра да се увеличи до един милион смъртни случаи годишно.

Същевременно в държавите с по-високо ниво на доходите заболеваемостта е била по-висока, но смъртността - по-ниска. Това се обяснява с подобряването на възможностите за ранно откриване на туморите - включително с помощта на технологии, базирани на ИИ.

Още: САЩ предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти

Използването на ИИ за ранна диагностика на рака

Изкуственият интелект предизвика истински бум през ноември 2022-а година след старта на проекта на Open AI - чатботът ChatGPT, но в здравеопазването и в научните изследвания се използва отдавна - още от началото на 1980-те години. Междувременно - 40 години по-късно, съответните машини разполагат с много по-голям обем данни, което ги прави както по-съвършени, така и много по-мощни. Вероятно поради това те могат да видят това, което лекарите не могат.

За скрининга на рака на гърдата лекарите често използват мамография - рентгенови снимки на млечните жлези. Но тяхната ефективност например много зависи от плътността на гърдите - ако тя е по-голяма, това затруднява откриването на туморите. По данни на едно изследване, мамографията може да пропусне между 10 и 30 процента от случаите на рак на гърдата.

Още: Научен пробив: кръвен тест идентифицира 92% от случаите на рак на гърдата

Използването на ИИ е най-ефективно за ранното диагностициране и профилактиката на рака, казва пакистанският изследовател на ИИ Мехр-ун-Ниса Китчлу, оставател на стартъп за ранно диагностициране на рака на гърдата. Добре обученият ИИ може да открие нюнаси, които не могат да се видят с невъоръжено око, обяснява той.

Какви прогнози може да направи изкуственият интелект

За разлика от човека, изкуственият интелект може да прави много по-точни прогнози, ако става дума например за здравословното състояние на някой пациент в следващите десет години. Изкуственият интелект може да анализира характеристиките на тумора - неговия размер, количеството поразени лимфни възли или експресията на свързаните протеини. Може да разпознае закономерности и корелации с различни видове рак. Това е такова ниво на сложност и мащаб на данните, с каквото на човека би му било трудно да оперира.

Още: Научен пробив: кръвен тест идентифицира 92% от случаите на рак на гърдата

Компанията OncoStem е направила изследване с участието на европейски пациенти и твърди, че мощността на нейния текст CanAssist позволява да се предскаже развитието на дадено раково заболяване за период от десет години. Този тест анализира експресията на определени протеини и дава на лекарите информация дали ракът ще реагира на хормонално лечение и дали ще бъде необходима химиотерапия.

"Прилагането на химиотерапия, когато може да бъде избегнато, може да има много странични ефекти върху пациента. Можете да загубите косата си, много лесно да получите инфекции или да се разболеете от левкемия. Можете да получите и много неврологични разстройства", казва Манджири Бакре, съоснователка на OncoStem.

Нуждата от лекарите засега не отпада

По думите на Китчлу, възможностите на ИИ са безгранични, включително що се отнася до използването на роботи в хирургията. Но Манджири Бакре изтъква, че засега нуждата от лекарите остава. "Намесата на човека все още е необходима, тъй като при използването на изкуствен интелект са възможни грешки."

ИИ трябва да измине още дълъг път, за да разбере генетичните закономерности и да намери индивидуални планове за лечение, отчитайки особеностите на генетичното предразположение на пациента. И ако Сара е успяла да планира живота си след рака благодарение на изкуствения интелект, на други жени може да не им провърви, ако имат по-агресивна форма на рак, за която още не са разработени модели на изкуствения интелект.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com