Най-полезните подправки за сезона

10143
Най-полезните подправки за сезона
Снимка: iStock/Guliver

Есента се приближава все по-осезаемо. Предстоящият хладен сезон настъпва с повишена опасност от инфекциозни заболявания, застрашаващи здравето. Общото благосъстояние може да се подобри и поддържа с подходящ хранителен режим, двигателна активност, контрол върху хроничните заболявания, промяна в начина на живот, отказ от лоши навици и добавяне на ценни подправки към ежедневното меню. В началото на есента се препоръчва повишен прием на витамини, минерали и ценни вещества, подпомагащи нормалното функциониране на тъкани и органи в тялото, както и стимулиращи имунната система и естествените защитни сили на организма.

Кои подправки да добавите в менюто си през есента?

Изборът на подправки за ястията и салатите през есента правете не само въз основа на вкуса и предпочитанията си, но и съобразявайки се с ползите от тях и здравословното ви състояние.

Разлика между билки и подправки

Много пъти сме чували термина билки и подправки, сякаш си приличат. Както всеки хоби готвач знае, билките и подправките са жизненоважни...

1. Канела

Тя е царицата на есенните подправки. Доказано е благотворното ѝ действие при инфекции и простуди, белодробни проблеми и дори при диабет. Ползата от канелата е свързана и с затоплянето на организма, за което допринася. Консумирайте я при студени крайници, за да се радвате на топлина и добро кръвообращение. Канелата ви помага да се чувствате по-добре и по-уютно през студените дни както с аромата, така и с вкуса си. Добавена към чашата с мляко, понижава високото кръвно налягане, успокоява сетивата и психиката. Не позволява на тромбоцитите да се слепнат, с което се превръща в чудесно средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и съдови инциденти – инсулт, инфаркт. Канелата повлиява благоприятно и нивата на кръвната захар, понижава лошия холестерол в кръвта, предпазва от неврогенеративни заболявания и някои видове рак. Освен ползата от нея, вкусът и атмосферата, които създава, са чудесни.

2. Пипер

Пиперът – черен, червен, лют – е подходяща подправка за студения сезон. Лютият пипер има загряващо организма действие и помага да се справите със студа. Черният пипер е с доказано полезно действие при стомашно-чревни болести, храносмилателни проблеми, вирусни заболявания, проблеми с белия дроб и горните дихателни пътища. Пиперът е отличен източник на антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали и предпазват клетките от увреждащото им действие. Особено богат на антиоксиданти е червеният пипер, който е чудесно средство за профилактика и на автоимунни заболявания.

3. Куркума

3 предмета в кухнята, от които трябва НЕЗАБАВНО да се отървем

Ненужните предмети завзимат от личното ни пространство и ни пречат. Те отнемат от позитивната ни енергия и трупат прах и негативизъм. З...

Съдържа куркумин, който е мощен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали. Подправката е подходяща за страдащи от инсулинова резистентност, метаболитни проблеми, слаба имунна система.

4. Карамфил

Ароматът, качествата и ползите от консумацията му го нареждат сред най-полезните подправки за есента. Известен е с противовъзпалителните си качества и е подходящ за предпазване на сърцето и съдовете от заболявания. Блокира ензима СОХ-2, който причинява клетъчни възпаления.

5. Кимион

Подправката помага за поддържане на добра фигура и борба с излишните килограми. Зимата е рисков сезон за натрупване на излишни подкожни мазнини. Добавянето на кимион към ястията ще ви помогне да запазите фигурата си и да не напълнявате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com