НЕ яжте бананите с това, вдигат кръвната захар

15348
НЕ яжте бананите с това, вдигат кръвната захар
Снимка: iStock

Бананите са едни от най-обичаните плодове от мнозина, тъй като са богати на здравословни протеини и други жизненоважни хранителни вещества.

Но комбинирането им с определени храни може да има неблагоприятни ефекти и да повлияе на цялостното ви здраве. Изданието The Health Site изброява пет храни, с които трябва да избягвате да комбинирате този плод. Това са сладки и тестени закуски, авокадо, лимон, портокал и грейпфрут.

Храни, с които не трябва да се комбинират бананите

Консумацията на този плод с преработени въглехидрати, като например сладки закуски или печени продукти, може да доведе до рязко покачване и внезапно падане на кръвната захар. Това може да доведе до чувство на умора и глад скоро след хранене.

Лекар: Тези 9 причини ще ви накарат да ядете банани всеки ден

Зелените или неузрели банани, смесени със зрели, могат да причинят храносмилателен дискомфорт, тъй като първите съдържат по-устойчиво нишесте, което е по-трудно за смилане и може да причини подуване на корема или газове при някои хора.

Комбинирането на коментирания плод с цитрусови плодове като лайм, портокали или грейпфрути може да причини стомашно разстройство или дискомфорт при някои хора. Това се дължи на факта, че и двата вида плодове съдържат киселинни хранителни вещества, когато се комбинират това води до тежест в стомаха.

Комбинирането на банани с други сладкиши и десерти може да доведе до прекомерна консумация на захар, което може да допринесе за наддаване на тегло и други здравословни проблеми.

Бананите и авокадото съдържат големи количества калий, което може да причини хиперкалиемия, състояние, характеризиращо се с прекомерни нива на калий в кръвта. Следователно комбинацията им трябва да се избягва.

Консумацията повече от един от тези плодове може да доведе до „предозиране“ с калий. Хората с високи нива на калий или страдащите от бъбречни заболявания трябва да бъдат особено внимателни при консумацията на плода. Понякога и двата здравословни проблема могат да съществуват едновременно. Следователно, за да се подобри благосъстоянието и да се предотврати прогресирането на заболяването, тези хора трябва да ограничат храни, богати на калий (банани, портокали, дини).

Жълтият плод не трябва да се комбинира с две лекарства – АСЕ инхибитори (използвани за лечение на сърдечна и бъбречна недостатъчност, понижаване на кръвното налягане) и диуретика спиронолактон. Според учени от Харвардското медицинско училище тези лекарства допълнително повишават нивата на калий в кръвта, допълва още изданието.

Банани на закуска - ето как влияят на кръвта и кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com