Не на стомаха: Преяждането със зеле вреди най-много на този орган

2428
Не на стомаха: Преяждането със зеле вреди най-много на този орган
Снимка: iStock/Guliver

Зелето е един от най-здравословните и питателни зеленчуци. Богато е на фибри, витамини и минерали и се препоръчва да се включва в диетата за поддържане на здравето. Въпреки това, както при всеки продукт, яденето му в големи количества може да доведе до някои неприятни последици. 

Един от най-честите проблеми, с които хората се сблъскват след консумацита на този зеленчук, са излишните газове. Но не на стомаха вреди най-много преяждането с този зеленчук, а на един друг орган.

Вреда от преяждането със зеле

Прекомерната консумация на зеленчука може да причини проблеми с щитовидната жлеза. Зелето съдържа вещества, наречени глюкозинолати, които могат да блокират хормоните на щитовидната жлеза. Това може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза. Затова хората, страдащи от проблеми с щитовидната жлеза, трябва да ограничат консумацията на зеле или да се консултират с лекар, съветва изданието The Health Site.

Подправката, с която яхнията от боб със зеле става по-вкусна от всякога
 

Един от основните проблеми, които преяждането със зеле може да причини, са храносмилателните разстройства. Зелето съдържа вещество, наречено рафиноза, което може да причини подуване на корема, газове и подуване на корема. Това се дължи на факта, че зеленчукът е трудно смилаем в стомаха и тънките черва. Ето защо, ако ядете твърде големи количества от него, може да изпитате стомашен дискомфорт и неразположения.

Освен това преяждането със зеленчука може да предизвика алергична реакция при някои хора. Той съдържа алергени, които могат да причинят различни симптоми като сърбеж, зачервяване на кожата, подуване и затруднено дишане. Ако сте алергични към зеле или други кръстоцветни зеленчуци, трябва да избягвате преяждането с тях.

Като цяло зелето е много здравословна храна, която трябва да се консумира в разумни количества. Преяждането с къдраво зеле може да причини проблеми и потенциални проблеми, така че е важно да следите размера на порциите си и да консумирате този зеленчук умерено. 

Половината порция зелева салата (около 75 грама) съдържа 17 калории, 4 грама въглехидрати (включително 1 грам фибри и 2 грама захар) и 1 грам протеин. От същата доза зеле тялото ви може да получи 102% от дневната ви доза витамин К, 8% манган, 6% фолиева киселина и малко витамин В6, калций, калий и тиамин. А цяла порция ще ви осигури дневната доза витамин С. Зелето съдържа още антиоксиданти, холин, бета-каротин, лутеин, както и флавоноиди, кверцетин и апигенин. Карфиолът съдържа повече от тези съединения, отколкото зеленото зеле. Според учени от Харвардското училище по обществено здраве каза, че хората, които редовно консумират пресни зеленчуци като кейл, са по-малко склонни да развият широк спектър от хронични заболявания.

Каква е разликата между зеле Кьосе и зеле Балкан?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com