Не подценявайте опасността от безсънието

3006
Не подценявайте опасността от безсънието
Снимка: iStock

Нарушенията на съня са показател за лошо психично здраве, заяви пред РИА Новости главният психиатър на Москва Георгий Костюк.

"Една от първите прояви на психично неразположение - става дума за свързаните със стреса тревожно-депресивни разстройства - е нарушението на съня. То може да се прояви под формата на трудност при заспиване. Има моменти, когато заспивате бързо, но след това се събуждате през нощта и не можете да заспите, или ранни събуждания, когато се събуждате няколко часа преди будилника, не можете да заспите, а след това прекарвате половината ден уморени и не можете да се съвземете. Нарушенията на съня са един от ранните показатели за наличието на неблагоприятно състояние на психиката", заяви Костюк, предаде БГНЕС.

Ядката, която подобрява съня и бори безсънието

Въпреки че основната причина за безсънието е свързана с психическо благополучие, предполага се, че причината може да бъде и липсата на ...

"Следователно, ако нормализираме съня, вероятно бързо ще излезете от неблагоприятното положение. Ето защо е наложително сънят да бъде здравословен - отделяйте достатъчно време за сън, като за предпочитане е да се започне с формулата "заспиване днес - събуждане утре". Важно е да спазвате интернет хигиена - старайте се да не гледате прекалено много смартфона си. По-малко алкохол, повече движение и чист въздух - и ще се оправите", казва психиатърът.

Според лекаря не са много хората, които страдат от клинична депресия, а жените, както и хората, които са подозрителни и тревожни, са по-податливи на депресивни състояния.

Костюк отбеляза, че човекът е хармонична личност, а психическото му състояние е неотделимо от физическото и е пряко свързано с него. И не само психичното състояние влияе на физическото, но и соматичните заболявания влияят на психичното благополучие.

"Класическите психосоматични заболявания включват бронхиална астма, артериална хипертония и редица други, при които психичният фактор - стрес, тревога, напрежение - играе много важна роля за развитието на болестта. Много соматични заболявания водят до тревожност, понякога до страх от по-сериозни заболявания, а това вече влияе в обратна посока, когато соматичното заболяване влошава психичното ни здраве", сподели психиатърът.

Какво ще стане, ако не спим?

Към какви заболявания сте предразположени и колко дълго ще живеете, ако спите по 6-8 часа на ден или 10 часа? Какво се случва, ако не с...

Страдате от безсъние? Тези 5 напитки ще ви спасят!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com