Ново проучване предупреждава, че обичайните навици при използване на четка за зъби могат да увеличат риска от рак

7712
Ново проучване предупреждава, че обичайните навици при използване на четка за зъби могат да увеличат риска от рак
Снимка: iStock/Guliver

Лошото здраве на устната кухина увеличава вероятността да се заразите с вирус, свързан с някои видове злокачествени заболявания. Папиломавирусът (HPV), обикновено свързван с рака на маточната шийка, обикновено не причинява проблеми на повечето хора, но може да доведе до рак на гърлото и устата. За щастие, различни проучвания подчертават кои точно навици при миене на зъбите трябва да избягвате, за да сте в безопасност.

HPV е инфекция, която засяга гърлото, устата, стъпалата, пръстите, ноктите, ануса и шийката на матката. Вирусът обикновено се прихваща при сексуален контакт и инфектира всяка част от кожата, която има лигавица. Ако инфекцията се появи орално, тя може да предизвика промени в устата, които с течение на времето могат да станат ракови. Ето защо е жизненоважно да поддържате здравето на устната си кухина в отлично състояние. Експерти твърдят, че HPV причинява зашеметяващите 70% от случаите на рак на устната кухина.

Съвети за елиминиране на папиломите по естествен начин

И ТАКА, КАК МОЖЕТЕ ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ТОЗИ РИСК?

Отговорът е да миете зъбите си два пъти дневно и да не забравяте да използвате конец за зъби. Също така трябва да се уверите, че сменяте четката си за зъби на всеки три до четири месеца. Всичко това са разумни съвети, но какво да кажем за нещата, които трябва да избягвате? В проучване от 2015 г. се казва, че рядкото миене на зъбите или пък само изплакването с вода, без дори да се използва четка за зъби, са свързани с повишена честота на инфекциите.

Друго проучване от 2014 г. споделя други начини, по които може да се предаде вирусът HPV. В него изследователите откриват възможността  от предаването на инфекцията, когато се споделят четки за зъби и червила. Те завършват проучването си с думите: "Тези данни предоставят допълнителни доказателства за предаване на оралния HPV при орална сексуална активност, а също така предполагат пренасяне на заболяване от една част на тялото на друга или споделяне на продукти за орална употреба."

3 000 са жертвите на рак, предизвикан от човешки папилома вирус годишно у нас

И не само че споделянето на четка за зъби увеличава вероятността за HPV, но може да доведе и до заразяване с други бактериални инфекции, които могат да се окажат разрушителни за оралната тъкан. Около венците могат да се развият други бактерии, които могат да бъдат вдишани в белите дробове и да подготвят почвата за проблеми, засягащи дихателната система. В противен случай бактериите в устата могат да достигнат нива, които да причинят други видове инфекции, като например заболявания на венците или кариес. Известно е, че бактериите, които инфектират венците и причиняват гингивит и пародонтит, се придвижват до кръвоносните съдове и предизвикват възпаление, което може да доведе до образуване на кръвни съсиреци.

Връзката между HPV вируса и рака е установена в ранни изследвания, които установяват, че инфекцията с определени щамове на оралния HPV е причина за една трета от случаите на рак в задната част на гърлото. Вирусът HPV съдържа 200 различни подтипа, но по-малко от 10 от тях са свързани с рака, като HV16 е силно свързан с рака на орофаринкса.

5 грешки, които допускаме при миенето на зъби

КАК НАЙ-ДОБРЕ ДА ПОЧИСТВАТЕ ЗЪБИТЕ СИ

Експерти препоръчват да миете зъбите си с флуоридна паста два пъти дневно в продължение на около две минути, за да поддържате зъбите и устата си здрави. Зъбната е армия от бактерии, които покриват зъбите ви, ако не ги почиствате правилно, и допринася за заболявания на венците и кариес. Препоръчва се също така да не изплаквате зъбите си с вода веднага след миене. "След миене на зъбите изплюйте излишната паста за зъби. Не изплаквайте устата си веднага след миене на зъбите, тъй като това ще отмие концентрирания флуорид в останалата паста за зъби. Изплакването го разрежда и намалява превантивния му ефект", съветват те.

Редовното използване на конци за зъби също може да намали заболяванията на венците и лошия дъх, като отстранява плаката, която се образува по линията на венците. Що се отнася до използването на вода за уста, експерти съветват да се използва такава, която съдържа флуорид."Но не използвайте вода за уста веднага след миене на зъбите, защото тя ще отмие концентрирания флуорид в пастата за зъби, останал върху зъбите", предупреждават те. 

Източник: "Мирър"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com