Обикновена захар ще помага в откриването на злокачествени тумори

6106
Обикновена захар ще помага в откриването на злокачествени тумори

Магнитнореонансната томография подразбира използването на контрастни вещества. В бъдеще един от тези агенти при изследване на тумори може да стане обикновената захар.

Автори на новата методика са учени от университета в Лунд (Швеция) и университета Джон Хопкинс (САЩ).

38-килограмов тумор извадиха при операция в Италия

Медицински екипи обединиха усилия и премахнаха успешно огромен тумор от тялото на възрастна италианка, предадоха местните медии, цити...

Според специалистите, ако захарта замени метала в качеството на контрастен агент, това може да окаже позитивен психологически ефект върху пациентите и да ги успокоява, пише Medical News Today.

Състоянието на туморите може да се изучи чрез въвеждане на неголямо количество захар и измерването колко захар употребява туморът. Колкото повече поглъща той, толкова е по-висока степента за неговата злокачественост.

Учените за първи път са провели клинично изследване, като са използвали в качеството на контрастен агент несинтетично вещество. Други аналогични клинични изследвания в тази област засега няма.

Изпитанията са провеждани с участието на трима пациенти с тумори на мозъка и четирима здрави доброволци, а получените резултати са публикувани в сп. Tomography. В бъдеще към участието в тестовете се планира да бъдат привлечени повече участници.

Шерил Кроу има тумор в мозъка

Американската поп певица Шерил Кроу съобщи, че е била засегната от доброкачествен тумор на мозъка, шест години след като се бе преборил...

Контрастните вещества на основата на метали струват по-скъпо, отколкото веществата на основата на захар, а това значи, че използването на захар в магнитнорезонансната томография ще помогне да се намалят разходите за медицинско обслужване.

Недостатъкът на такива контрастни агенти е това, че те не може да се използват при изследване на пациенти, страдащи от диабет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com