Откриха как да спират развитието на кариеса

27001
Откриха как да спират развитието на кариеса
Снимка: Getty Images

Развитието на кариеса може да бъде спряно без традиционната стоматологична намеса – учените са изяснили, че развитието на кариеса може да се предотврати по съвсем други методи.

Резултатите от изследването на учените от университета на Сидни са публикувани в сп. Community Dentistry and Oral Epidemiology.

Едва 8% от 18-годишните са без кариеси

На 18-годишна възраст младежите в България имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса. Д...

"Това изследване доказва необходимостта от сериозни изменения в начините за борба с кариеса – коментира ръководителят на групата учени, проф. Уендъл Евънс. – Предупредителните мерки имат по-ефективни резултати от традиционната лечебна практика."

Дълго време се смяташе, че кариесът е способен да прогресира бързо, затова при откриването му е необходимо той бързо да се отстрани, а дупката да се запълни с пломба. Но наскоро е изяснено, че например за развитието на кариеса от емайла към вътрешния слой на зъба са необходими между 4 и 8 години. Това е достатъчен период за откриване и предотвратяване на по-нататъшното поразяване на зъба.

Седемгодишното изследване на австралийските учени доказало, че редовната грижа за зъбите не само значително съкращава риска от развитие на кариес, но и може да напълно да спре неговото развитие.

За тази цел е необходимо да се отделя повишено внимание на почистването на зъбите и съкращаването на употребата на захар.

Японците се справиха с кариесите завинаги

Има ли човек, който да не се е сблъсквал с неприятните кариеси? Няма, както няма такива, които да обичат да ходят по зъболекари. Е, япо...

Програмата за мониторинг, провеждана от Националния съвет по здраве и медицински изследвания на Австралия, е потвърдила, че рискът от развитие на кариес и необходимостта от пломбиране са намалели с 30-50% сред пациентите, които се придържали към указаните правила.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com