Топ 7 забранени храни при Паркинсон

42023
Топ 7 забранени храни при Паркинсон
Снимка: iStock

Паркинсон е невродегенеративно заболяване, което прогресира във времето и засяга не само мобилността, походката и баланса, водейки с годините до инвалидизация, но се проявява и чрез ментални нарушения – депресия, деменция. Сред симптомите и проявите на болестта са и тремор на главата и крайниците (най-вече на ръцете). Паркинсон засяга негативно качеството на живот и нарушава нормалния ежедневен ритъм. С напредване на заболяването пациентите се нуждаят от помощ и обгрижване, което прави всяка възможност за забавяне на Паркинсон и дефицитите, които предизвиква, от ключово значение. Ето защо освен медицинската помощ болните следва да полагат и грижи да забавят прогреса и да не приемат медикаменти, напитки, храни, които могат да доведат до по-тежки прояви на заболяването. Вижте кои забранени храни за Паркинсон следва да ограничите, ако страдате от тази болест.

Забранени храни за Паркинсон

Фондация за пациенти с Паркинсон помага на страдащите от това заболяване да изградят необходимите хранителни навици и да си съставят меню, което не само няма да утежни състоянието им, но може и да го облекчи. Десетте забранени храни, до които не трябва да се докосват страдащите от Паркинсон, са:

1. Червено месо

Консумацията му е строго непрепоръчителна за пациентите, страдащи от Паркинсон. Фондацията не го поставя в списъка на 10-те забранени храни за Паркинсон, но се сочи, че следва да се консумира само по поводи – рождени дни, Коледа, Нова година – което прави едва няколко пъти годишно.

Световен ден на Паркинсон, какво представлява заболяването

2. Сладки изделия

Независимо дали говорим за вафли, бисквити, сладкиши, или просто за захар към чая, консумацията трябва да е не по-честа от няколко пъти в годината. Може да хапнете парче торта на личния си празник и бонбон на чужд рожден ден. Толкова. Всичко останало ще влоши здравето ви. Важно е да избягвате и изключите от менюто си не просто сладките храни, но и сладките напитки. Всичко, което съдържа захар, е табу за вас.

3. Наситени мазнини

Без значение в коя храна се намират, те са вредни за вас. Храните с наситени мазнини са в списъка на 7-те забранени храни за Паркинсон, които на всяка цена следва да изключите от менюто си, за да съхраните мобилността си максимално дълго.

4. Полуфабрикати

Преработените храни са вредни не просто за страдащите от Паркинсон, а като цяло. Но, докато здравият организъм може да се справи с неблагоприятното им въздействие, то болният от Паркинсон следва да стои далеч от тях. Приготвяйте си прясна храна и забравете за консерви, полуфабрикати и готова храна, която не знаете с какво е била приготвена. Прясната храна е ключът към съхраняването на здравето ви максимално дълго.

Този симптом с очите издава болест на Паркинсон

5. Храни, богати на желязо

Желязото е минерал с изключителни ползи за здравето и препоръчвано на страдащите от анемия, но болните от Паркинсон следва да зачеркнат всички богати на желязо храни от менюто си, тъй като минералът пречи на лекарствата за Паркинсон и така въздейства изключително неблагоприятно на заболяването.

6. Алкохол

Макар да не е храна, няма как да подминем алкохола като една от 7-те забранени храни за Паркинсон. Не консумирайте алкохол под никаква форма и по никакъв  повод, ако целта ви е заболяването да се развива максимално бавно.

7. Храна, богата на протеини

Протеините са изключително здравословни по принцип, но не и за вас. Пропуснете храните, богати на протеини, като млечни продукти, месо.

Вероятно се чудите какво тогава да консумирате, щом има толкова много забранени храни в менюто на болните от Паркинсон? Не, няма да гладувате, остава огромно разнообразие от вкусотии, които да консумирате спокойно и с наслада.

Кои са първите симптоми на болестта на Паркинсон, за които трябва да внимавате?

Храните, които се препоръчват за ежедневна консумация на страдащите от Паркинсон

Средиземноморската диета влияе изключително благоприятно на страдащите от това заболяване, като облекчава симптомите и помага да не се допуска обостряне на състоянието и бърз прогрес. Тя е и вкусна, и лесна, и приятна. На пациентите се препоръчва консумация на продукти от растителен произход – зеленчуци, ядки, плодове, зърнени храни. Плодовете ще ви доставят наслада, ядките – разнообразие, а зеленчуците може да превърнете в куп полезни и вкусни ястия.

Кои храни следва да ограничите, но не са в списъка със забранените?

Може да хапвате от време на време, но в никакъв случай да прекалявате с:

  • млечните продукти,
  • яйцата,
  • морските дарове.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com